Det er i overgangen fra vinterfold til græsfold, at der skal sættes ind, hvis man vil undgå forfangenhed. Vi giver dig her tips til en forfangenhedsfri sommer.

Det er ikke sjældent en hest diagnosticeres med forfangenhed, da det er en af de mest almindelige diagnoser, og antallet af ramte heste stiger i perioden fra maj til juli. Samtidig var der i 2018 15 procent flere heste med forfangenhed over hele året sammenlignet med året før.

Alle hesteejere har dog mulighed for at hjælpe deres heste til at undgå forfangenhed ved omhyggelig forberedelse – og det er på høje tid at planlægge til sommergræsset. En af de mest almindelige årsager til forfangenhed er for hurtig overgang fra krybbefoder til græs, derfor er det vigtigt at vænne hesten gradvist itl græsset, inden den slippes ud i det fri. 

Væn hesten til at spise græs gradvist

  • Lad hesten vænne sig til græsset ved at lade den gå på græsfold i et begrænset antal timer om dagen, og øg gradvist.
  • Græs hesten for hånd et stykke tid hver dag.
  • Pluk græs, og erstat gradvist mere og mere af grovfoderet over to uger.

Sommergræs er ikke for alle

Som hesteejer er det vigtigt at holde øje med overvægtige heste samt heste, der tidligere har været ramt af forfangenhed, når de slippes ud på græsfolde, men også i løbet af sommeren, da risikoen for tilbagefald er større for dem. Heste, der er blevet forfangne gentagne gange eller er blevet diagnosticeret med EMS (Equinel Metabolic Syndrome) eller PPID (Cushing’s Syndrome), bør slet ikke gå på græs.