Før du kontakter dyrlægen, bør du undersøge følgende:

1. Undersøg om hesten har et sår eller en hævelse, der kan være årsag til haltheden. Mærk senerne bag skinnebenet igennem.

2. Mærk efter, om det skadede ben er varmt og sammenlign temperaturen med de raske ben. Mærk også langs hele benet  - det vil sige både hele benet rundt og ned langs benet. En af årsagerne til pludselig halthed kan være et brud et eller andet sted.

3. Løft hoven og undersøg den grundigt. Ved kraftig halthed fra hoven vil hoven ofte føles varm, og man kan mærke øget puls bagtil på henholdsvis indersiden og ydersiden af koden. Hvis du har adgang til en hovtang (også kaldet visitertang) kan du bruge den til at lokalisere en eventuel hovbyld.

En hovbyld kan give det samme symptom med varme og øget puls. 

En hovbyld kan give det samme symptom med varme og øget puls. problemer i hoven er den mest almindelige årsag til, at hesten bliver springhalt, hvis det opstår hurtigt. Indtrådt søm er en af de særligt alvorlige skader. Hvis hesten har trådt på et søm eller noget andet skarpt, sådan at hovsenebenets slimsæk er blevet beskadiget, kan der opstå en alvorlig infektion, der kan være svær at behandle. Hvis der trænger et fremmedlegeme op i hoven, skal man fjerne det og lægge godt mærke til sårets dybde og retning. Fyld den løftede hov med en stærk opløsning af Jodopax, som kan trænge ned i hoven, der hvor fremmedlegemet blev trukket ud.   

4. Tag hestens temperatur. Visse typer af akutte former for ledbetændelse kan blandt andet give meget høj feber. Undersøg om hesten har nogen sår, der kan tænkes at påvirke et led. Hvis hesten for nylig er blevet behandlet med indsprøjtninger i et led, kan injektionen have forårsaget en bakterieinfektion i ledet.

5. Unormal bevægelighed i benet ofte kombineret med en ”knoglelyd” er tegn på et alvorligt knoglebrud. Hævelse og varme over de store skinnebenssener, er tegn på, at gaffelbåndet er beskadiget.

6. Seneskader kan udløse kraftig halthed. Det gælder for eksempel både ved forstrækninger af bøjesenerne og ved overrivninger af sener og gaffelbånd.

7. Kontakt dyrlægen for gode råd om videre behandling. Hvis du ikke kan lokalisere skaden, må hesten røntgenfotograferes.

8. Læg støttebandager både på det skadede ben og det modsvarende raske ben. Det gør man for at undgå, at hesten overbelaster det raske ben, idet benet uden bandage vil være meget koldere end det skadede ben.