Symptomerne kan være, at hesten mister appetitten, får feber og ikke vil røre sig.

Det er derfor vigtigt at undersøge hesten regelmæssigt, så man kan fjerne de flåter, der har bidt sig fast.

Flåter findes i fugtige miljøer, hvor der er meget vildt, f.eks. harer og rådyr. Alt lige fra fugle til mennesker kan være værtsdyr for flåten. Når den suger blod fra et værtsdyr, der bærer på diverse bakterier, kan flåten give disse bakterier videre til andre dyr.

Fjern flåten hurtigt

En hest, der bliver bidt af en flåt, kan få bakterien Anaplasma (tidligere kaldt Ehrlichia). Johan Blix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, fortæller:

”Denne bakterie findes i flåtens spyt, og jo længere flåten sidder fast, jo større risiko er der, for at hesten bliver smittet. Det er en god idé at undersøge hesten hver eneste dag, sådan at man hurtigt kan finde og fjerne flåten.”

Symptomer efter nogle uger

Symptomerne kan f.eks. være, at hesten mister appetitten, får feber og ikke har lyst til at røre sig. Nogle gange får den også svært ved at holde balancen.

”Det tager mellem en og to uger, fra hesten er smittet, til den får symptomer. Men nogle heste får ingen symptomer og behøver derfor heller ingen behandling,” forklarer Johan Blix og fortsætter:

”Man kan tage en blodprøve, og når man har påvist bakterien, kan man fastslå, at hesten lider af Anaplasmose (tidligere kaldt Erlichiose).

Flåter kan godt lide varme

Flåten hører til spindlerne, og ligesom andre spindlere, er den godt beskyttet mod kulde. Den kan klare sig i milde vintre, men det er ikke før temperaturen når op over 4-5 graders varme, at flåten bliver aktiv. Det vil som regel sige mellem april og november.

Behandling med antibiotika

”Hvis din hest bliver ramt af Anaplasmose, vil en behandling med antibiotika, som regel kurere den,” siger Johan Blix og fortsætter:

”Det er jo ikke alle flåter, der er bærere af bakterier. I Sverige er det omkring 10 procent af flåterne i visse områder, der er bærere af Anaplasma-bakterien. I Danmark bærer ca. 24 procent af flåterne på Anaplasma-bakterien. Din hest bliver altså ikke automatisk smittet, blot fordi den bliver bidt af en flåt. Men det er selvfølgelig godt at sikre sig bedst muligt.”