Der fødes omkring 1.800 (2021) islandske føl i Danmark hvert år, og de fleste er sunde og raske. Der er dog nogle, som enten har medfødte problemer, eller bliver syge kort tid efter, de er kommet til verden. Udover de tre mest almindelige sygdomme, som er kolik, traumatiske skader og bukkehov, så kan føllet også få problemer med benstillingen. Til gengæld er det ikke så almindeligt for racen, at føllene rammes af følsepsis, også kaldet følsyge, og Rhodococcus equi-infektion. Så der er lidt forskelle på de islandske føl og føl af f.eks. varmblodsracer.

For at føllet får en god start på livet og den bedste sikring mod sygdomme, er det vigtigt at sørge for, at føllet får den nødvendige råmælk i løbet af de første 24 timer. Uden råmælken har føllet ingen beskyttelse mod infektioner.

Vores dyrlæge, Jon Vedding Nielsen, giver gode råd til, hvordan man holder de tre mest almindelige diagnoser fra stalddøren.

Kolik hos føl - hold øje med den første gødning

Føllets mekonium (den første gødning) vil typisk komme inden for de første 8 timer efter fødslen. Årsagen til kolik hos føl er oftest, at føllet ikke kan presse mekoniumen ud af endetarmen, der så sidder som en prop, som forårsager forstoppelse. Det er yderst smertefuldt for føllet, når det sker.

Typiske symptomer på kolik er:

  • Uro
  • Rejser og lægger sig om på ryggen
  • Pisken med halen
  • At føllet ikke er kommet af med mekonium
  • Ruller sig

Observerer du nogle af disse symptomer, eller har du mistanke om manglende gødning fra føllet, så skal dyrlægen kontaktes.

Undgå traumatisk skader hos dit føl

Mange traumatiske skader kan undgås, hvis man sikrer føllets nærmiljø, så det er gearet til den nye beboer. Både stalden, boksen og folden bør ses efter, da føl og ungheste er nysgerrige på deres omgivelser, men endnu ikke har lært, hvad der er farligt.

Man kan minimere traumatiske skader ved at sørge for, at der er strøm på hegnet, at det er uden skader, og at det er lavt nok til at holde de små inde. Et trådhegn uden strøm er næsten farligere end at gå løs rundt. Brug gerne hoppens sædvanlige fold, hvor hoppe og føl kommer ud alene, så hoppen kan afskærme føllet fra hegnet i starten. Føl skal på et eller andet tidspunkt have stød for at respektere hegnet, men det er bedst, at det sker, når den er lidt ældre og bedre kan styre responset.

Tjek også, at boksen og stalden er fri for steder, hvor føllet kan sidde fast med de små hove f.eks. i spande, huller i træværket eller låger. Det er også vigtigt at fjerne ting fra staldgangen, som kan skabe farlige situationer såsom greb, kost, trillebør mm., samt sørge for at staldgangen er tør, så føllet ikke glider, når det skal ud og ind fra folden.

Undersøg altid dit føl dagligt efter turen på folden. Det er ikke nok med et hurtigt blik. Du skal mærke føllet efter og sørge for, at det ikke har mindre sår eller andre skader, der gemmer sig i pelsen.

Små sår skal primært vaskes rene med vand eller saltopløsning, men er såret tæt på et led, er der behov for, at det skal syes, eller kræver det anden større behandling, så er det vigtigt at kontakte en dyrlæge. Stiksår i led eller større sår kræver altid hurtig behandling af en dyrlæge.

Tænk også på, at der skal være mulighed for at søge ly for insekterne på folden. Hvis insekterne irriterer flokken, så de hele tiden er i bevægelse, kan det hurtigt blive mere bevægelse, end føllet kan klare. I de meget varme dage er det ligeledes vigtigt, at de nyfødte føl kan få skygge. Føl regulerer ikke deres legemstemperatur lige så godt som ældre heste. Er det rigtig varmt, kan det være en fordel at have hoppe og føl inde om dagen og ude om natten.

Bukkehov - reager hurtigt

Bukkehov kan udvikle sig hurtigt, og det sker især, hvis føllet vokser meget på kort tid og senerne simpelthen bliver for korte i forhold til knoglerne, så føllet til sidst står oppe på tåspidserne – det såkaldte ballerinasyndrom.

Bukkehov er mest almindeligt på føl, der er 2-6 måneder gamle, og det kan ses både på et enkelt eller begge forben. Typisk er føllene født med normal benstilling og tåakse.

Symptomer på bukkehov er:

  • Abnormt slid på tåen
  • Hoven bliver mere stejl
  • Føllet går ofte kun på tåspidsen

Observerer du disse symptomer, er det vigtigt at tilkalde dyrlægen hurtigt og give føllet boksro. Mange tror fejlagtigt, at føllet skal motioneres, men dette vil kun forværre tilstanden.