Travhestene står oftest i professionelle stalde med kompetent personale, der håndterer dem forsvarligt. Men heste er heste, og de traumatiske skader kan være svære at undgå, siger Karl-Henrik Heimdahl, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Aktive travheste transporteres meget i forbindelse med konkurrencer og kommer derfor ofte i nye omgivelser, hvilket kan være risikabelt. Den traumatiske skade kan dog også opstå derhjemme på folden eller i stalden.

De mest almindelige skader på travheste er:

  • Traumatiske skader
  • Kolik
  • Hovbylder
  • Knoglefrakturer i benene f.eks. i griffelbenet
  • Spiserørsforstoppelse 

Kolik er en meget almindelig diagnose hos alle typer heste uanset race eller anvendelse. Hos varmblodstraverne er kolik dog hovedårsagen til at hestene må aflives og derfor gør brug af deres livsforsikring.

Den femte diagnose, spiserørsforstoppelse, er overraskende, da det er en skade, der stort set kan undgås ved korrekt håndtering af hesten. Spiserørsforstoppelse er ganske almindeligt hos travere, men ses ikke så ofte hos rideheste.

”Spiserørsforstoppelse opstår ofte, når der fodres med kraftfoder lige efter træning. En enkel løsning på problemet er ikke at fodre hesten direkte efter en hård træning, men give den lidt tid til at køle ned inden fodring”, siger Karl-Henrik Heimdahl.

Forfangenhed er en diagnose, der brillerer ved sit fravær blandt travheste, men som ligger højt på listen, når det gælder rideheste. Her mener dyrlægen, at den professionelle håndtering og hårde træning af travhestene gør forfangenhed usædvanligt for dem. Forfangenhed er også til en vis grad afhængigt af racen.