COPD skyldes allergi over for støv og mug i dårligt foder eller dårligt staldmiljø.

Årsagen til sygdommen er allergi over for støv og mug. Når hesten udsættes for et stof, den ikke kan tåle, kommer den til at lide af hoste, næseflåd, vejrtrækningsproblemer og nedsat præstationsevne.

Hvad er symptomerne?

  • Nedsat præstationsevne
  • Hoste
  • Næseflåd
  • Øget vejrtrækningsfrekvens
  • Besværet vejrtrækning
  • Vægttab

Hvad skyldes COPD?

Sygdommen skyldes allergi over for støv og mug i dårligt foder og dårligt staldmiljø. Det støv eller mug og skimmel, som hesten er allergisk overfor, forårsager inflammation af luftvejene, så de små luftrør i lungerne trækker sig sammen, og der dannes slim. Det medfører, at hesten får svært ved at trække vejret og sværere ved at optage ilt nok. Det betyder, at hestens præstationer bliver dårligere. For at kompensere for den nedsatte evne til at optage ilt, trækker hesten vejret hyppigere. Slimansamlingerne får hesten til at hoste.

Symptomerne kommer som regel snigende, men sygdommen kan også have et mere dramatisk forløb. Sygdommen dukker meget tit op i forbindelse med en almindelig forkølelse forårsaget af virus. Det kan virke, som om forkølelsen aldrig går over.
Tilbøjelighed til at udvikle allergi, er sandsynligvis arvelig.

Følger af COPD

Det første tegn på sygdommen er nedsat præstationsevne. Senere kommer der hoste, vejrtrækningsbesvær og næseflåd. Hvis årsagen til allergien ikke fjernes, risikerer hesten at få varige mén i form af beskadiget lungevæv. Hesten kompenserer for lungernes nedsatte funktion med hyppigere vejrtrækninger, ofte ledsaget af en pibende bilyd.

I langvarige tilfælde bliver hesten tvunget til at presse på med bugmuskulaturen ved hver udånding. Hvis hesten ikke bliver behandlet fortykkes bugmuskulaturen gradvist på grund af anstrengelsen. Som regel vil kronisk syge heste tabe sig samtidig med, at de er ekstra følsomme over for luftvejsinfektioner forårsaget af virus og bakterier.

Sygdommen er ofte årstidsbetinget. De syge heste vil som regel få det bedre eller blive helt symptomfrie, når det er varmt. Men der findes også heste, som får det værre i sommerhalvåret. Man ved endnu ikke hvorfor. 

Hvordan påvirkes hestens anvendelighed?

Hvis lungerne er beskadiget, vil hestens evne til at optage ilt være permanent nedsat. Det indebærer, at dens præstationsevne i al fremtid vil være forringet. En hest, der har udviklet denne sygdom, vil altid stille større krav til foder og staldmiljø. Det betyder, at det kan være svært at skifte stald, og at hesten altid skal have foder af højeste kvalitet. Det kan også være svært eller umuligt at træne eller ride på underlag, der støver.

Man mener, at tilbøjelighed til at udvikle allergi til dels er arveligt. Man bør derfor nøje overveje, om man skal avle på en hoppe med COPD, da også afkommet risikerer at få sygdommen. Man bør også tænke på, at en drægtighed kan være ekstra anstrengende for en hoppe med allergi, især i løbet af de sidste måneder.