Agria Dyreforsikring registrerede i maj og juni 2018 30 procent flere skadeanmeldelser vedrørende forfangne heste end året før. Det skyldes de meget varme måneder. Ofte er det hormonelle forandringer, der gør, at heste bliver forfangne, men i denne varme tid bidrager overfodring i kombination med for lidt motion også til, at heste bliver ramt af sygdommen. I varmen bevæger hestene sig nemlig mindre, samtidig med at mange hesteejere supplerer græsset med kraftfoder.

Den stigning, som vi ser, skyldes formodentligt, at mange vælger at give proteinrigt kraftfoder som supplement, fordi de er bange for, at det græs, hesten har til rådighed, ganske enkelt ikke er nok. Det tørre græs har også et unormalt højt indhold af sukker.

30% flere skadeanmeldelser

Samtidig får mange heste mindre motion i varmen, da de har tendens til at stå mere stille på folden og i øvrigt ikke rides i samme omfang som normalt, da mange hesteejere er taget på sommerferie.

Sørg derfor for, at hesten får mad nok, men med måde. Og vær opmærksom på, at den får tilstrækkeligt med motion. Et godt råd er at ride tidligt om morgenen eller om aftenen, når temperaturen er mere behagelig.

Om forfangenhed

Forfangenhed er en sygdom, der ses relativt ofte hos Agria Dyreforsikring. Sygdommen rammer både heste og ponyer og medfører store smerter. Symptomerne viser sig primært i hovene, hvor der opstår inflammation i hovens lamellag og hovvæggen, der forårsager smerten samt halthed. Årsagen til forfangenhed er endnu ikke helt klarlagt trods intensiv forskning.

Blandt symptomerne på forfangenhed er desuden kropsholdningen. Hesten står med kropsvægten på bagparten, forhovene er placeret foran hesten og bagbenene inde under sig. Hovene er meget varme, og man kan mærke en tydelig puls på begge sider af hoven. Feber kan også være et symptom på forfangenhed.

Sygdomsforløbet kan vare i kortere og længere tid. Hvis ikke anfaldet behandles i tide, kan inflammationen skabe en forskydning i hovens lammellag, som derved forårsager, at hovbenet sænkes og roteres. Tegn på en ændring af hovbenet er, at kronranden bliver blød, fordi den har mistet sin støtte fra hovbenet.