Hvis hesten har fungeret godt i lang tid, er der gode chancer for, at det bliver ved med at være sådan. Men der er én ting, som alle hesteejere skal huske på. De to første måneder, efter at hesten er blevet flyttet til en ny stald, er de mest kritiske. Foder, rutiner, ridning, venner … alting er forandret, og uanset om det er til det bedre eller værre, påvirker det hesten.

Agrias dyrlæge Charlie Lindberg mener, at det vigtigste, når man vil købe en hest, er at skabe sig et helhedsindtryk af, hvordan hesten har fungeret i længere tid.

”Er det en sund og rask hest, der har været til konkurrencer uden nogen uforklarlige pauser? Så har du allerede en idé om, hvor sund hesten er. For nogle uger siden besigtigede jeg en pony, der konkurrerede i høje klasser og havde gjort det længe, men røntgen viste, at den havde osteochondrose i haseledene. Det er meget usædvanligt hos ponyer, og den havde tydeligvis ingen problemer med det,” siger Charlie Lindberg. 

En sund og glad hest på sommerfolden
 

Mere kritisk over for unge heste

På en ældre hest kan man lettere acceptere nogle småskavanker, mens man bør være mere kritisk over for yngre heste.”Læg mærke til, hvad hesten har udrettet, hvilken uddannelse den har, og hvad den har opnået ved konkurrencer. Sammenlign med det, du gerne vil have den til at gøre.  Det spiller ingen større rolle, hvor dyrlægebesigtigelsen foregår, men der skal være velegnede forhold, sådan at alle punkter i handelsundersøgelsen kan gennemføres.Mange hestekøbere vælger at lade den hest, de er interesseret i, røntgenfotografere. Hvis hesten skal forsikres i Safe Liv- og Uanvendelighed for over 100.000 kr. er det også et krav fra Agrias side.  At røntgenfotografere eller ikke – det er sagen”Hvis du skal købe og uddanne en ung hest, kan det være en god idé at røntgenfotografere den, fordi fremtidige potentielle købere sandsynligvis vil gøre det. Ellers må man jo se på hestens baggrund og spørge sig selv – er det berettiget at lade hesten røntgenfotografere? Det er jo også et økonomisk spørgsmål, for det er ikke helt billigt at røntgenfotografere en hest – det kan nemt koste nogle tusinde kroner,” forklarer Charlie Lindberg.Det mest almindelige er, at man bruger købers dyrlæge, når det drejer sig om handelsundersøgelser.”Hvis man skal købe en hest, der er opstaldet på en helt anden egn, kan man bede sin dyrlæge om at anbefale en kollega, der bor tættere på hesten. Det vigtigste er, at det er en dyrlæge, man føler sig tryg ved,” siger Charlie. 

Ungheste i flok

Ved en almindelig handelsundersøgelse undersøger dyrlægen blandt andet:

  • hestens almene tilstand
  • øjne/ører
  • foderstand
  • muskulatur
  • hestens hjerte og lunger
  • reaktion på bøjeprøve
  • reaktion på køre-/ride-/longerings-prøve

”Bøjeprøven skal vurderes i sammenhæng med andre iagttagelser, hestens alder med mere. Ponyer er ofte mere følsomme over for bøjeprøven end heste.

Uanset hvor grundigt hesten besigtiges, kan ingen dyrlæge forudse, hvor længe den kommer til at holde. Som tidligere nævnt er den allerførste tid den mest kritiske – vær derfor omhyggelig med at have din hest forsikret lige fra begyndelsen.

Det er vigtigt at sørge for så mild en foderovergang som muligt. Måske kan man købe det samme foder, som hesten er vant til, og få lidt grovfoder med fra sælger til at blande med i den første tid. 

Hestens nye venner

Når hesten skal gå sammen med nye hestekammerater, gælder det også om at tage nogle forholdsregler.

”En hest med høj rang, er der næsten aldrig nogen problemer med at slippe ind i en ny fold. Men man skal selvfølgelig altid holde øje med hestene under alle omstændigheder,” siger Charlie.

Det kan også være en god idé at lade hestene lære hinanden at kende ved at sætte dem i hver sin fold til at begynde med – de skal selvfølgelig ikke kunne nå hinanden med mulerne over hegnet – så kan forbenene hurtigt komme flyvende og måske hænge fast. 

”Hvis man har købt en yngre vallak, er det godt at vide, hvor længe den har været vallak. Dens hingstevaner kan nemlig sagtens sidde fast et stykke tid, og så kan der blive ballade i folden,” forklarer Charlie.

Det allervigtigste er at have tålmodighed.

”Giv hesten tid, og lad være med at styrte af sted til konkurrencer,” lyder Charlies råd. 

Følg Agrias tjekliste ved køb af hest