1. Skriv en ærlig salgsannonce: Når du skriver en salgsannonce, skal du være ærlig om alt lige fra hestens uddannelse, temperament og eventuelle begrænsninger. Det er spild af både din og købers tid at skjule noget eller give et forkert indtryk af hesten. Husk, at det også er synd for hesten, hvis den skal rides af flere nye ryttere end højst nødvendigt.
  2. Video og billeder: Et godt billede kan fange en købers interesse, men det er endnu bedre med en god video, som viser hestens gangarter, niveau og temperament. Et tip er ikke at have for lange videoer i annoncen. Du kan altid eftersende flere videoer, hvis der er interesse for det. Vis, hvad hesten har været brugt til hos dig og eventuelt andre discipliner, hvis du mener, den har potentiale for det.
  3. Sæt en fair pris: Når du skal sætte prisen på din hest, skal du altid være realistisk. Det kan også spille ind, hvor hurtigt du ønsker, at hesten skal sælges, og om det er vigtigt for dig, at det er den rigtige nye ejer. Udgå at sætte prisen for højt, for det kan indsnævre dit køberfelt eller helt afholde folk fra at komme og kigge. Du må dog godt have lidt at forhandle med, så en smule højere end den forventelige pris kan være en god idé.
  4. Inden hesten vises frem til interesserede: Sørg for at have styr på alle hestens papirer, pas, resultater, dyrlægejournaler eller -regninger, så du nemt kan give de korrekte informationer. Det gør dig også troværdig som sælger.
  5. Handelsundersøgelse af hesten: Når du har fundet en potentiel køber, skal du insistere på, at de bestiller en dyrlæge til at udføre en handelsundersøgelse af hesten. Det sikrer, at køberen får en objektiv vurdering af hestens sundhedstilstand og eventuelle skader, men det sikrer også dig, da du så også har bevis på, hvilken stand hesten havde på købstidspunktet. Det kan være en fordel, hvis der senere skulle opstå diskussion om, hvorvidt noget er tilbageholdt eller ikke eksisterede på salgstidspunktet. Info fra handelsundersøgelsen kan også skrives i en sælger/køber-erklæring, som du kan læse om længere nede.
  6. Udfyld Hestens Bog: Hestens Bog er ment som et værktøj, der kan give hestens nye ejer alle relevante informationer om hesten, så de begge kommer godt fra start. Hvis du udfylder Hestens Bog, får den nye ejer information om hestens baggrund, temperament, træning, sundhed, fodring, udstyr og meget mere. Ved at videregive alle relevante oplysninger om hesten sikrer du, at både hest og ny ejer får den bedste start på deres fælles liv.
  7. Lav en sælger/køber-erklæring: Det er vigtigt at have en skriftlig erklæring, hvor både du og køber underskriver, så I er enige om hestens tilstand, eventuelle mangler og vilkår for salget. Vær ærlig og besvar alle spørgsmål, da skjulte oplysninger kan føre til, at du bliver nødt til at tage hesten tilbage.
  8. Udfyld en købekontrakt: En købekontrakt er afgørende for at sikre, at alle vilkår og betingelser er skriftligt nedfældet for både dig og køberen. Det er vigtigt, at alle detaljer om betaling, ejerskabsoverdragelse og eventuelle garantier er skrevet korrekt ind.
  9. Alle oplysninger skal på skrift: Alle kender princippet om, at ”en mundtlig aftale er lige så bindende som en skriftlig”, men i praksis er det noget nemmere at dokumentere ting, når man har det på skrift.

Ved at følge disse forholdsregler sikrer du, at din hest får den bedst mulige start hos sin nye ejer, og at der ikke senere vil være problemer, hvor du kan anklages for at have tilbageholdt oplysninger. Det er vigtigt at være ærlig og ansvarlig i hele salgsprocessen for at sikre, at både hest og køber får en positiv oplevelse.