Det er let at blive forelsket i et par store brune øjne og en blød mule, når man står der i stalden hos en salgshest. Derfor er det også rigtig vigtigt, at man har fornuften med, er godt forberedt og får sikret sig selv bedst muligt.

Her får du nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber hest:

1. Hvilken hest skal jeg vælge?

Der er mange skønne heste derude, og man bliver hurtigt forblændet. Derfor er det en god idé at afklare, hvad du ønsker at bruge hesten til og på hvilket niveau, inden du tager ud og prøver. Skal hesten bruges til dressur, spring, military, skovtur eller noget helt andet? Og skal det foregå på hobbyplan, eller har du større drømme? Du har helt sikkert også nogle ønsker om race og alder, men det er nemmere at vide, hvor man kan gå på kompromis, hvis du hele tiden har brugen for øje. Er du ikke helt afklaret med, hvad du ønsker af hesten, kan det føre til et fejlmatch mellem hest og rytter, hvilket kan være både frustrerende og dyrt.

Vi anbefaler, at du får hjælp af din underviser eller en dygtig hestekyndig person i processen. Både fordi det er godt, at du har en, der ikke har så mange følelser investeret i projektet, og som derfor kan finde fejlene, når du bliver ramt af forelskelsen, men også så du får en hest, der passer til dine ridemæssige evner.

2. Tidligere sygdomme eller skader

En hest er ofte en stor investering, og derfor skal du sikre dig så godt som muligt, inden du køber. Det hænder, at sælger forsøger at skjule mere eller mindre af hestens sygehistorik, da han/hun godt ved, at det gør hesten sværere at sælge, hvis køber kender til det. Det kan være alt fra skader, kroniske sygdomme eller sågar adfærdsproblemer, der først viser sig efter købet.

For at undgå at blive fanget i en ærgerlig situation er der flere ting, du bør gøre:

  • Få din egen dyrlæge til at udføre en grundig handelsundersøgelse af hesten, inden du køber den. Det er helt essentielt, at det er en dyrlæge, du stoler på, og at du ikke blot bruger sælgers eller en, han/hun anbefaler. Det er nemlig rigtig vigtigt, at det er din interesse, dyrlægen varetager og ikke sælgers. Overvej også sammen med dyrlægen om der evt. skal tages røntgen af hesten. 
  • Bed sælger om at få fuldmagt til at se hestens journal, og hvis den er forsikret, så også skadehistorikken fra forsikringsselskabet. Ønsker sælger ikke at give dig dette, er det måske fordi, der er noget at skjule, og så kan det være et advarselssignal.
  • Få lavet en køber-/sælgererklæring, hvor sælger skriver under på, hvad hesten har (eller ikke har) fejlet. Det stiller dig meget bedre i en eventuel handelssag, hvis det efter købet skulle vise sig, at der er alligevel var noget galt med hesten ved købstidspunktet. Vi har lavet skabeloner til både en køber-/sælgererklæring og en købskontrakt, som du kan bruge til formålet. 

3. Utilstrækkelig træning og uddannelse

Idéen om den unge, uspolerede hest, som du selv kan forme er ganske tillokkende – du får både en hest, som ingen andre har spoleret, og så kommer du længere for pengene. Det er dog rigtig vigtigt at være ærlig omkring egne evner her, for det kræver meget erfaring og tid at uddanne en rå hest. Det kan sågar ende i farlige og frustrerende oplevelser for både hest og rytter. Derfor er det vigtigt at være ærlig omkring egne evner, så du ikke får slået et større brød op, end du er i stand til at bage.

Det er klart at foretrække, at du investerer i en allerede uddannet hest, som passer til dit niveau. Rækker budgettet ikke helt til det, så er det rigtig vigtigt, at du har en erfaren træner eller rytter, der kan bistå dig med hjælp til at uddanne hesten korrekt – og husk, at det også koster penge. Derfor skal der være sat af til det også, når budgettet lægges.

4. Urealistiske forventninger

Det er med heste, som med alt andet – du får, hvad du betaler for. Derfor er det også meget vigtigt, at du har afstemt din formåen, inden du køber. Kan du give hesten de rammer, den vil trives under? Det kan både være tidsmæssigt og økonomisk. Er det fx en hest, der trives bedst i løsdrift, men du ønsker at opstalde i boks, så er det måske ikke et match. Samtidig er det bedst at vælge en hest, der fint kan klare en fridag på folden, hvis du ved, at du ikke når at motionere den alle ugens dage.

Ærlighed er nøglen her. Vær realistisk om dine egne evner, dine mål og ikke mindst økonomien det kræver at have hest. Det er dyrt med opstaldning, undervisning, forsikring, smed mm.

Du kan evt. lave et regneark over dit budget og den tid, det vil tage. Så kan det være nemmere at overskue, om det reelt hænger sammen i virkeligheden. Husk, det potentielt er mange år, du committer dig til et levende væsen.

Grundighed er nøglen

Det er en stor beslutning at anskaffe sig en hest, derfor skylder du dig selv at være grundig, når du skal finde din drømmehest. Er du det, så er der større sandsynlighed for, at du ikke får nogen kedelige overraskelser senere hen. Selvom hesten har haft tidligere helbredsmæssige problemer, betyder det ikke nødvendigvis, at den ikke kan være egnet til dit formål. Det er bare rigtig vigtigt at vide, så du ikke pludselig står med en hest, der ikke kan indfri de drømme, du troede, den kunne. Kender du hestens tidligere skavanker, så er det nemmere for dig at træffe en informeret beslutning om, hvorvidt det er et match eller ej.