Du kan sagtens nå at se på ti - femten heste før du finder den rigtige. Det er tidskrævende og dyrt at se på hest, måske skal du køre flere gange, måske er du nødt til at tage fri fra arbejde eller skole og måske må du bruge penge på en overnatning hvis ønskehesten bor i den anden ende af landet.

Tag ikke alene på hestekig!

Hav altid en hestekyndig ven eller måske din træner med når du ser på hest. Han eller hun skal kunne se på hesten mens du rider, måske prøveride den og være en der kender dig godt nok til at være med til at vurdere om hesten passer til dine drømme, dine behov og dine evner. Det er let at forelske sig i en hest – og glemme fornuften. Så det er vigtigt at der er en med der kan stoppe dig hvis du lader dig gribe af begejstringen.

Se på hesten

Når du har hest, er der meget andet end ridningen der tæller. Sørg for at se så meget som muligt på den hest der skal prøves. Sig i forvejen til sælger, at du ønsker at være med allerede når hesten hentes på folden. Hvordan er den at hente på folden? Hvordan fungerer den i sin nuværende flok? Hvordan er den at håndtere på staldgangen? Hvordan er den at strigle og sadle op? Er den rolig, venlig og nysgerrig eller måske skeptisk overfor nye ting? Hvordan har den det i sit nuværende hjem?  Hvordan reagerer den når gjorden spændes?
Se på alle de små signaler og skab dig et billede af hvordan hestens personlighed er. Se også på den person der håndterer hesten – er der noget de gør meget anderledes end du gør det – eller end du ville forvente at det bliver gjort?  


Tænk efter om det er en hest du vil trives med at håndtere i det daglige.

Sælgeren først

Lad altid sælgeren ride hesten før du sætter dig op. Spørg om hvor meget den rides i det daglige og hvornår den sidst blev redet.  Se på sælgerens måde at håndtere hesten. Hvordan reagerer den ved opsidning, hvordan reagerer den på omgivelserne – er der noget som sælgeren prøver at undgå at vise?

Når sælgeren har vist hesten frem i alle gangarter, er det din eller din hjælpers tur. Føl dig frem. Du og hesten vil naturligvis ikke straks have følingen med hinanden, men det er vigtigt at mærke hvordan du føler dig tilpas på ryggen af den og hvordan den reagerer på en fremmed måde at gøre tingene på. Virker den positiv eller bliver den frustreret over at ikke forstå dine signaler? Hvis der er nogle af de ting som sælger siger at hesten kan, som du ikke kan få den til, så bed sælger vise det og eventuelt forklare sine signaler – kan hesten det med sin nuværende rytter, skal I også nok finde ud af det sammen.


Fungerer du og hesten sammen?

Hvis du kan lide hesten efter første prøvetur og din hjælper er enig med dig i at I er passer sammen skal den afprøves yderligere.
Prøv hesten under forskellige forhold. Så vidt muligt skal du både prøve hesten på ridebane, i ridehus og i skoven. Hvis sælger siger at hesten er trafiksikker, så bed om at se det ved en trafikeret vej. Hvis sælger siger at den er let at læsse, så prøv at læsse den. Prøv at udsætte den for nogle af de ting, du ved den vil møde på sin vej, hvis den bliver din – og se hvordan den reagerer. Når du prøver den i skoven kan du eventuelt få kontrolleret hvordan den reager på hunde, børn der løber rundt, paraplyer og lignende.

Er du efter et par prøveture stadig alvorligt interesseret i hesten, er det på tide at tale kontrakt. Kontakt dit forsikringsselskab og få et tilbud på forsikring. Sørg også for at vide præcis hvornår forsikringen træder i kraft hvis hesten går gennem handelsundersøgelsen.

Du og sælger skal være enige om prisen, aftale betingelser for handlen og aftale hvornår den skal handelsundersøges. Vælg en god hestedyrlæge i nærheden af hvor hesten bor nu, men vær sikker på at det ikke er den samme dyrlæge sælger normalt benytter. Dyrlægen undersøger hesten på dine vegne, så det skal være en der er uvildig. Aftal i forvejen med sælger hvad der gøres hvis hesten ikke går gennem handelsundersøglesen. I nogle tilfælde aftales det, at sælger betaler undersøgelsen hvis de beholder hesten, men da dyrlægen er tilkaldt af køber, er regningen normalt købers, hvis intet andet er aftalt i handelskontrakten.

Tænk på at

... en hest er et levende væsen, som har behov for tid og ro til at vænne sig til sit nye hjem og sit nye menneske. Da du prøvede den, var den i sine vante omgivelser, men når du henter den hjem, er det hele nyt, og hesten kan reagere meget anderledes, end den gjorde i sine omgivelser den kendte. I et nyt staldmiljø, med nye foldvenner, boksnaboer, foderændring og nye rutiner kan det sagtens ske at hesten reagerer kraftigt på små ting. Giv den god tid til at falde til i sit nye hjem, og brug tid sammen med den, så I kan lære hinanden at kende.

Det haster ikke – I skulle gerne have mange gode år sammen!