Navlen kan virke som en åbning for forskellige bakterier og infektioner.

Når fostervandet går, er det tegn på, at folingen er i gang. Normalt lægger hoppen sig ned på siden og veerne går i gang. Snart kommer et forben til syne, pakket ind i den hvide fosterhinde (amnion).  Kort efter vil du kunne se det andet forben komme ud. Har du mistanke om at føllet ligger forkert, bør du kontakte dyrlægen straks.

Hvis føllet har brug for hjælp under uddrivningsfasen, kan man trække forsigtigt i føllets ben. Du skal holde om piben, ikke om koder eller hove. Husk at du skal trække i takt med veerne og i retning af hoppens hasespidser. Du bør ikke trække lige meget i begge forben samtidigt. Det skubber føllets skuldre frem, sådan at de får sværere ved at passere gennem fødselskanalen. Hvis føllet fødes i fosterhinden, er det vigtigt, at du hurtigt river den i stykker, hvis hoppen ikke gør det. Ellers er der risiko for kvælning.

Uddrivningsfasen ved en normal foling tager omkring 20 minutter, hvis folingen trækker ud, bør du kontakte dyrlægen.

Lad navlestrengen briste naturligt

Der er ingen grund til at klippe eller rive navlestrengen over straks efter folingen. Føllet har brug for det blod, der findes i moderkagen (ca. 1,5 liter), og det er bedst at lade naturen selv tage sig af denne detalje. Normalt vil navlestrengen briste når hoppen rejser sig. Derfor er det bedst hvis hun får ro, så hun bliver liggende længst muligt.

Nogle centimeter fra bugvæggen er der et lille knæk på navlestrengen, et naturligt ”afrivningspunkt”. Det kan ske, at navlestrengen brister lidt for nær ved bugvæggen. Så kan der opstå blødninger. Navlestrengen skal i så fald klemmes sammen, man må ikke slå knude på den. Den lille stump, der sidder tilbage skal desinficeres. Navlen kan virke som en åbning for forskellige former for bakterier og infektioner.

Hoppen efter folingen

I løbet af et par timer efter folingen, bør hoppen have født efterbyrden (moderkagen). Det er en god idé at brede fosterhinden ud og se, at den er hel, så man ved, der ikke er nogen løse stykker, der sidder fast inde i hoppen. Efterbyrden fødes normalt inden for to timer.

Hvis det ikke sker, kan du tage hoppen alene ud og motionere den i 5-10 minutter. Det kan sætte gang i fødslen af efterbyrden. Navlestreng og fosterhinde kan eventuelt bindes op så det ikke slæber efter hoppen når hun går rundt i boksen, det vil danne et naturligt træk i efterbyrden. Du må ikke trække i det for at få efterbyrden hurtigere ud. Hvis efterbyrden stadig ikke er kommet ud efter seks timer, kontakter du dyrlægen. 

En normal efterbyrd har en jævn rødlig farve og en jævn tykkelse. Ved store afvigelser, eller hvis man har mistanke om at der mangler dele af efterbyrd eller fosterhinde, bør man kontakte dyrlægen.

Man skal altid sikre, at hoppens livmoder (børen) er helt tømt. Det kan hjælpe at få hoppen til at bevæge sig. Man kan f.eks. skille den fra føllet i ca. 10 minutter, så den kan løbe rundt i en indhegning, longeres eller motioneres på anden vis. Hoppen og føllet bør komme ud og bevæge sig hver dag i dagene efter folingen.