Botulisme

Hvor farligt er botulisme, og hvad kan jeg gøre for at forebygge det?

Dyrlægen svarer:

Heste er ekstremt følsomme over for botulinumtoksin, det giftstof, der er årsag til botulisme hos hest. Heste udsættes som regel for giftstoffet gennem foder eller strøelse. Selv i meget små mængder er giftstoffet dødeligt, og få heste overlever. Der findes nu en vaccine, som er den bedste måde at forebygge botulisme på. Det er også vigtigt at sørge for god kvalitet og hygiejne med hensyn til foder, da foderet er den mest almindelige smittevej. Især wrap-hø er en risikofaktor, og her er det vigtigt, at afgrøden er så ren som muligt – det vil sige, at den ikke indholder jord eller døde smådyr mm. – når den wrappes.  

Årsag

Botulisme forårsages af en nervegift, der er ekstremt farlig for heste selv i meget små mængder. Denne nervegift dannes af bakterien Clostridium botulinum, som findes i jord og som trives bedst i et iltfrit miljø. Forgiftningen sker som regel via foder eller strøelse. Hvis jord eller døde smådyr pakkes med ind i wrap-hø, får bakterien gode muligheder for at formere sig i det iltfattige miljø. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Den bedste måde at forebygge sygdommen på er ved at vaccinere mod botulisme og kun give foder af den højeste kvalitet. Det er også vigtigt at kassere foder, der er blevet dårligt eller er af tvivlsom kvalitet.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Forgiftning har i de fleste tilfælde dødelig udgang, men hesten kan have brug for understøttende behandling og lindring, og det kan også være nødvendigt straks at aflive den. Der findes ikke nogen egentlig behandling af botulisme. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?