Springhalt

Min hest stod kun på tre ben, da jeg hentede hende på folden. Det ser ud, som om hun slet ikke vil støtte på venstre bagben. Kan hun være blevet sparket af en anden hest, og hvad gør jeg nu?

Dyrlægen svarer:

Det lyder, som om din hest er blevet springhalt, når hun ikke vil støtte på det ene ben. Det kan, ganske som du siger, skyldes, at hun er blevet sparket af en anden hest. Men der kan være mange andre årsager til, at en hest bliver springhalt. Springhalt, betyder bare, at hesten er meget alvorligt halt og har stærke smerter. Det gælder derfor om at finde årsagen så hurtigt som muligt. Hvis din hest er blevet sparket, kan du ofte se sår fra den anden hests hov på det beskadigede ben. Sæt din hest på stald og undersøg den grundigt. Når du har kigget hesten igennem, kontakter du dyrlægen, som kan hjælpe dig med at komme videre. 

Symptom

Springhalt  betyder som nævnt halthed, der er så alvorlig, at hesten ikke kan støtte på benet. Den er altså så halt, som en hest kan blive.  

Årsag

Der kan være mange årsager til, at en hest bliver springhalt. Det allermest almindelige er, at problemet skal findes i hoven – årsagen kan for eksempel være en hovbyld eller en hovbensfraktur. Ydre traumatiske skader er også en almindelig årsag. Det kan for eksempel skyldes, at hesten er sprunget ind i noget, faldet eller blevet sparket af en anden hest. Andre årsager kan være seneskader eller en voldsom betændelsestilstand, for eksempel som følge af alvorlig lymfangitis. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan selv undersøge hesten, mens du venter på dyrlægen. Kig efter hævelser. Mærk efter om det beskadigede ben er varmere end de andre ben. Det er altid godt at sammenligne det beskadigede ben med et af de raske ben, for bedre at kunne se forandringer. Undersøg hoven og se, om du kan få øje på tegn på hovbyld, de kan ofte være svære at se. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Tal med din dyrlæge, som kan hjælpe dig med, hvordan du kommer videre. Det er en stor hjælp for dyrlægen, hvis du selv har undersøgt hesten, før han/hun ankommer. Husk at skrive så mange oplysninger ned som muligt. Dyrlægen kan også vurdere, om hesten skal røntgenfotograferes, om der er en mulig behandling, og fortælle dig, hvad du selv kan gøre for at hjælpe hesten til at bliver rask. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?