Halthed

Hvad gør jeg, hvis jeg har mistanke om, at min hest er halt, men ikke er helt sikker?

Dyrlægen svarer:

Halthed kan i nogle tilfælde være svær at få øje på. Hvis du er usikker på, om hesten er halt eller ej, er det en god start at longere hesten. Det gør det tit lettere at se, om der er halthed og også fastslå, hvilket ben hesten evt. er halt på. Hvis hesten viser sig at være halt, er det vigtigste at den får lov at hvile og at du holder øje med den. Hvis hesten ikke får det bedre inden for forholdsvis kort tid, kontakter du din dyrlæge. 

Symptom

Hesten halter på et (eller flere) ben. Nogle gange kan hesten blive springhalt, hvilket vil sige, at den ikke kan støtte på benet. Hævelse, ømhed og varme er også almindelige symptomer på halthed. 

Årsag

Halthed kan skyldes mange forskellige ting, alt lige fra hovbyld til ledsygdomme. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Lad hesten hvile i boksen eller på sygefold. Hvis hesten bevæger sig normalt i skridt, kan du trække hesten i 20 minutter om dagen. Sørg også for at tage hestens temperatur regelmæssigt, og holde øje med dens almene tilstand. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis hesten kun er lettere halt, og det ikke går over eller bliver mærkbart bedre i løbet af en uges tid eller to, bør du kontakte dyrlægen. Hvis hesten er mærkbart eller alvorligt halt, eller hvis haltheden forværres eller hvis hesten ikke støtter på alle fire ben eller den får feber, bør du straks kontakte dyrlægen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?