Fraktur

Hvad er forskellen på en fraktur og en fissur hos hest?

Dyrlægen svarer:

En fissur er en revne i knoglen, mens en fraktur er et regulært knoglebrud. De mest almindelige symptomer for begge tilstande er smerter og halthed. Skadens alvor kan variere afhængigt af, om det er en mindre revne eller en mere alvorlig skade som kompliceret knoglebrud. Det er derfor vigtigt at undersøge hesten grundigt og kontakte dyrlægen omgående, hvis der er mistanke om fraktur. 

Symptom

Kraftig halthed, modvilje og manglende evne til at støtte på benet er de mest almindelige symptomer på fraktur. Disse symptomer behøver dog ikke at betyde, at benet er brækket, da symptomerne også kan passe på en mindre revne i en knogle (fissur) eller en hovbyld. Det kan være svært at afgøre, hvad hesten lider af, da det ikke er alle frakturer, som er umiddelbart synlige. 

Årsag

De fleste frakturer opstår ved ydre vold eller overbelastning af knoglerne. Det kan f.eks. skyldes spark fra en anden hest, transportskader eller at hesten er faldet. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Ved mistanke om fissur eller fraktur skal dyrlægen kontaktes omgående. Du kan selv undersøge hesten på denne måde: Begynd med at prøve at holde hesten i ro. Hvis hesten er opsadlet eller bærer seletøj eller andet, tager du det af. Begynd undersøgelse af hesten med at kigge efter synlige hævelser eller sår. Bøj det beskadigede ben og vær opmærksom på i hvilken stilling hesten udviser størst smerte. Mens du venter på dyrlægen, bør du lægge bandage på benet for at undgå at en eventuel revne udvikler sig til et egentligt brud.  

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

En hest, der har en fraktur eller hvor der er mistanke om en fraktur, skal altid undersøges af en dyrlæge. Også alvorlig halthed eller andre bevægelsesforstyrrelser som ikke forsvinder hurtigt, bør undersøges af en dyrlæge. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?