Kat som taber pels

Jeg har en to måneder gammel killing, som er begyndt at tabe pels rundt om øjnene. Ved du, hvad det kan være, og om det er noget, jeg skal være bekymret over?

Dyrlægen svarer:

Det kan være ringorm, der er årsag til, at din kat taber pels rundt om øjnene. Ringorm kan være svært at komme af med, men da det drejer sig om en meget ung killing, vil jeg anbefale et besøg hos dyrlægen, som kan stille en præcis diagnose og iværksætte en behandling.

Symptom

Nogle katte med ringorm får ingen symptomer, mens andre præcis som din kat får hårtab. Katten kan også få sår og rødme i huden. Det ses normalt på hoved, hals, ryg og ben.

Årsag

Ringorm forårsages af en smitsom svampeinfektion (dermatofyt). De svampeorganismer, der er årsag til hudlidelser hos kat, er som regel Microsporum canis og Trichophyton mentagrophytos. Ringorm smitter ved direkte eller indirekte kontakt med smittede dyr eller omgivelser og genstande, de har været i kontakt med. Ringorm er en zoonose og kan altså smitte fra kat til menneske.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det kan virke forebyggende at undlade at bruge samme udstyr til flere katte. Alternativt kan man rengøre og desinficere børster, burer o. lign. Hvis det skulle vise sig, at din killing har ringorm, er det også i dette tilfælde meget vigtigt at gøre grundigt rent og desinficere alt kattens udstyr. Sørg også for, at din killing ikke har kontakt med andre katte, sådan at yderligere smittespredning undgås. Hvis man har flere dyr i hjemmet, er det vigtigt, at tale med dyrlægen om de alle behandles.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Behandling af ringorm hos kat består i et svampedræbende middel (antimykotika) ofte i forbindelse med medicinsk shampoo.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?