Hvornår skal min kat have ormekur?

Hvor tit bør man give sin voksne kat ormekur?

Dyrlægen svarer:

En voksen kat skal kun have ormekur, når du kan se, at den har orm. Hvis din kat er udekat og spiser mange mus, har den muligvis brug for regelmæssig ormekur, men hovedreglen er, at man kun behandler mod orm, når katten har tegn på at have orm. Yngre katte bør behandles både mod spoleorm og bændelorm, mens ældre katte ofte udvikler en form for modstandkraft mod spoleorm, og derfor kun har brug for behandling mod bændelorm.

Hvis din kat er indekat og aldrig kommer ud, er risikoen for, at den får parasitter, meget lille. Hvis den overhovedet har brug for en ormekur, er det nok med et middel mod spoleorm, da katten kun kan få bændelorm, hvis den jager og spiser byttedyr som mus.

Symptom

I nogle tilfælde kan katten kaste lange spoleorm op, og ved endetarmsåbningen kan man i nogle tilfælde se millimeterlange bændelorm (som hvide risengryn). Det er dog ikke altid, at man kan se ormene med det blotte øje. Andre tegn, på at katten kan have orm, er diarré, vægttab, glansløs pels, opkastning og hoste. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Hold altid øje med din kat og sæt dig ind i symptomerne på ormeangreb. Kontakt dyrlægen, hvis du har mistanke om, eller kan se, at katten har orm. Du kan evt. tage en afføringsprøve med til dyrlægen. Tidligere var ormekur håndkøbsmedicin, men for at undgå overbehandling med resistensproblemer til følge, er midlerne nu receptpligtige.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Du skal altid gå til dyrlægen, hvis du har mistanke om – eller kan se, at din kat har orm. Dyrlægen kan fastslå, hvilken type orm der er tale om og give eller udskrive recept på det helt rigtige ormemiddel. Hvis din kat er udekat og spiser mange mus, kan du spørge dyrlægen, om regelmæssig ormekur er en mulighed.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?