FIP - virusinfektion hos kat

Hvad er kattesygdommen FIP for noget?

Dyrlægen svarer:

FIP (Felin Infektiøs Perotonitis) er en virussygdom, der forårsages af felint corona-virus. Der findes to former: en våd FIP og en tør FIP. Sygdomsforløbet kan være meget hurtigt, og katten kan dø i løbet af få dage eller uger fra det første symptom på våd FIP viser sig. De katte, der i første omgang får symptomer på tør FIP, udvikler ofte senere den våde form for FIP, og ofte ses en blanding af begge typer. Der er desværre stadig ingen behandling mod denne alvorlige sygdom.

Det er vigtigt at bemærke, at selv om katten bliver smittet med corona-virus, er det ikke ensbetydende med, at den har FIP. De fleste katte udvikler aldrig sygdommen, men bekæmper selv virusset.

Symptom

Symptomerne på våd FIP er nedsat appetit, feber, vægttab, opsvulmet mave på grund af væske i bughulen, og katten kan få vejrtrækningsproblemer på grund af væske i brysthulen. Symptomer på tør FIP afhænger af, hvilke organer der er ramt. Der ses ofte forandringer i øjne, hjerne, tarmsystem, nyrer og lever. I nogle tilfælde også uforklarlige feberanfald og vægttab.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Der findes desværre ikke nogen vaccination mod FIP. Den bedste måde at forebygge FIP på, er ved at have god hygiejne og holde rent i omgivelserne. Det er også godt at skabe et stressfrit miljø for sin kat eller katte, da visse katte får øget risiko for FIP af stress.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Gå straks til dyrlægen, hvis din kat har symptomer på FIP, da sygdommen kan have et meget hurtigt forløb.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?