Mislyd på hjertet

Sidst vi var hos dyrlægen, sagde hun, at min killing har en lille mislyd på hjertet. Hun mente, at det var noget, den voksede fra, men hvordan kan jeg vide, om den gør det eller ej?

Dyrlægen svarer:

Hvis du vil vide, om din kat vokser fra det eller ej, er du nødt til at få afgjort, hvorfor din kat har en hjertefejl. Din dyrlæge kan lave en ultralydsundersøgelse, for at se, om det er en medfødt hjertefejl, eller en ufarlig mislyd, som katten forhåbentlig vokser fra med tiden.  

Symptom

En del katte med en sådan mislyd får ikke nogen symptomer eller meget milde symptomer. Hos andre giver det flere gener, afhængig af årsagen til mislyden og hvor alvorlig hjertefejlen er.

Ved hjertefejl kan katten f.eks. have uregelmæssig hjerterytme, blive træt og forpustet efter leg eller få hoste. 

Årsag

Hjertefejl er den mest almindelige årsag til mislyd på hjertet, og katten skal derfor altid undersøges, så man kan finde en eventuel bagvedliggende sygdom. Hjertefejlen kan være medfødt eller opstå senere i kattens liv.

En del mislyde er midlertidige, og kan f.eks. opstå hos drægtige hunkatte, for siden at forsvinde.

Blodmangel, feber og hyperthyroidisme/struma kan også være årsag til mislyd på hjertet. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Overvægtige katte belaster deres hjerte mere. Du kan altså støtte kattens hjerte ved at holde en kat med hjertefejl nede på normal vægt. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Bestil tid hos dyrlægen til en ultralydsundersøgelse for at finde årsagen til mislyden, og aftal derefter en eventuel behandling. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?