Krampeanfald og epilepsi

En af mine katte fik et krampeanfald i nat. Dyrlægen har mistanke om epilepsi. Kan en kat med epilepsi leve et normalt liv? Jeg vil ikke have, at min kat skal lide, bare fordi jeg vil beholde hende af egoistiske grunde. 

Dyrlægen svarer:

Når din dyrlæge har mistanke om epilepsi, formoder jeg, at katten er blevet undersøgt for andre mulige årsager til krampeanfald. Det kan nemlig skyldes mange andre ting end epilepsi. Hvis andre årsager kan udelukkes, giver man som regel diagnosen idiopatisk epilepsi (idiopatisk vil sige en lidelse, der optræder selvstændigt og uden påviselig grund). Din kat har kun haft ét anfald, og den behøver derfor ikke nogen medicinsk behandling, men kan leve videre som den plejer. Hvis den til gengæld får flere eller mere alvorlige anfald, vil dyrlægen ordinere medicin, så katten kan leve et normalt liv. Der er mange katte, som lever et godt liv trods epilepsi.  

Symptom

Symptomerne kan variere og være fokale eller generaliserede. En kat, der for eksempel kun får trækninger i ansigtet har fokale anfald. Fokale anfald begrænser sig altså til specifikke dele af kroppen. En kat, der får kramper i hele kroppen og evt. falder om, har generaliserede anfald. 

Årsag

Epilepsi opstår, når kattens nerveceller i hjernen bliver overaktive. Det er ikke altid muligt at fastslå, hvorfor sygdommen bryder ud, og i disse tilfælde kalder man det idiopatisk epilepsi. Årsagen er altså ukendt.

I andre tilfælde er der en årsag til epilepsien, f.eks. sygdom eller hjerneskade, og disse tilfælde kaldes sekundær epilepsi. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Tag din kat med til dyrlægen for at få undersøgt, om der findes en bagvedliggende sygdom eller skade, som kan være årsag til anfaldet. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?