Flåtbid hos kat

Min kat får hvert år nogle flåter på sig. Nogle gange får jeg ikke fjernet hele flåten, er det farligt?

Dyrlægen svarer:

Det er ikke farligt, hvis du ikke får fjernet hele flåten. Det vigtigste er, at du fjerner flåten, så godt, du kan og så snart du opdager den. Hvis en del af flåten bliver siddende, vil kroppen som regel selv afstøde resterne. Hvis såret bliver inficeret, kan du selv rense det med klorhexidin. Det er kun, hvis såret ikke vil læge, at du skal kontakte dyrlægen.  

Hvad kan jeg selv gøre?

Det er en god idé regelmæssigt at gennemgå katten for flåter. Fjern de eventuelle flåter, du får øje på og rens om nødvendigt stedet. Du kan rense med vand og sæbe, en saltvandsopløsning eller klorhexidin to gange om dagen, hvis det er nødvendigt.   

For at slippe for flåter, kan du bruge forskellige forebyggende midler, som fås hos dyrlægen eller på apoteket. Vælg det, der passer dig og din kat bedst. Læs omhyggeligt på pakken, så du er sikker på, at midlet er beregnet til kat. Der findes tilsvarende midler til hunde, som er dødelige for katte!

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis bidstedet bliver inficeret så slemt, at såret ikke vil læge, eller hvis du har mistanke om, at katten har fået en flåtbåren sygdom. Du kan læse mere om den flåtbårne sygdom anaplasmose og dens symptomer på agria.dk.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?