Min hund har svært ved at tisse

Min hanhund har svært ved at tisse, hvad kan det skyldes?

Dyrlægen svarer:

En almindelig årsag til, at hanhunde har svært ved at tisse, er urinsten. Urinsten er små sten eller grus, der dannes i urinrøret. Du bør straks bestille tid hos dyrlægen. 

Symptom

En hanhund får ofte svært ved at tisse, da urinstenene sætter sig fast i urinrøret og blokerer det. Tæver kan som regel godt tisse, men der kan være blod i urinen. 

Årsag

Hunde kan godt få urinsten/blæresten. Diagnosen stilles med røntgenundersøgelse af blære og urinrør. Man sender som regel urinstenene ind til undersøgelse for at finde ud af den kemiske sammensætning. Der er nemlig flere forskellige, og den efterfølgende behandling afhænger af, hvilken type sten der er tale om. De mest almindelige urinsten er struvit, calcium-oxalat og calcium-fosfat. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt dyrlægen, hvis din hund har svært ved at tisse. Hvis hunden slet ikke kan komme af med urin, er det akut, og du skal straks tage til dyrlægen.

Blæresten skal som regel fjernes ved en operation. I nogle tilfælde kan man med et kateter skubbe eller skylle stenene ud af blæren. Hvis hunden ikke har gener af urinstenene, kan man holde den under observation og evt. prøve at få stenene opløst med et specialfoder. Det er ikke alle typer af urin- og blæresten, der kan opløses på denne måde. Man undersøger en urinprøve fra hunden for at se, om hunden har krystaller i urinen, men det er ikke altid, at krystallerne er af samme type som stenene. Da de fleste stendannelser skyldes koncentreret urin, er det vigtigt, at hunden får rigeligt med vand, så nyrer og urinveje skylles godt igennem og urinen bliver mindre koncentreret. Tævehunde har et bredere urinrør end hanhunde, og det har den fordel, at mindre sten tit kan tisses ud.  

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?