Tandsten hos hund

Jeg har en lille hund, der har meget dårlig ånde og lidt brune belægninger på et par tænder. Er det tandsten? Hvordan kan jeg få det væk?

Dyrlægen svarer:

Det, du beskriver, lyder som tandsten. Jeg vil anbefale, at du bestiller tid hos dyrlægen, så din hunds tænder kan blive undersøgt og evt. behandlet.

Symptom

De mest almindelige symptomer på tandsten er dårlig ånde og belægning på tænderne, som du beskriver. Farven på belægningerne kan variere fra lysegule til brune. Den bedste måde at opdage tandsten på i tide er ved regelmæssigt at undersøge hundens tænder. 

Årsag

Tandsten forårsages af bakteriebelægninger (plak) i munden. Plak består af madrester og bakterier, og hvis det ikke fjernes, bliver det til hårde belægninger af tandsten. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Tandsten undgås bedst ved regelmæssigt at børste hundens tænder. Belægningerne af plak fjernes nemt med tandbørstning, mens tandsten skal fjernes hos dyrlægen under fuld bedøvelse. Dyrlægen giver hunden en grundig tandrensning, der fjerne både plak og tandsten, og undersøger også for løse tænder og andre tandproblemer. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt din dyrlæge for at få hundens tænder undersøgt, hvis den har dårlig ånde eller belægninger på tænderne. Tandsten er et af de mest almindelige tandproblemer hos hunde, men hvis tandsten ikke fjernes i tide, kan hunden få tandkødsbetændelse, der igen kan udvikle sig til paradentose, hvor hundens tænder bliver løse og falder ud. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?