Diarré hos hund

Min border collie har haft løs mave i to dage. Hvad kan jeg gøre ved det?

Dyrlægen svarer:

Der kan være mange årsager til diarré. Prøv at finde ud af, om din hund kan have spist noget, den ikke kan tåle. Hvis din hund ellers virker frisk og rask, kan du begynde med at faste hunden i seks timer, så maven får lidt hvile. Sørg for at din hund drikker vand. Hvis det går fint, kan du derefter give skånekost bestående af kogt fisk og ris eller kogt kylling og ris i nogle dage. Hvis hunden stadig har det bedre, går du gradvist over til hundens normale foder. Hvis hunden til gengæld ikke får det bedre, må du kontakte dyrlægen. 

Årsag

Diarré kan som sagt have mange årsager. Hunden kan f.eks. have spist et eller andet fremmedlegeme, der bliver liggende i mavesækken. Mavekatar (gastritis) kan også give anledning til diarré. Forskellige lever- og nyreproblemer kan give diarré. Hos en ældre hund kan man også overveje, om grunden kan være en tumor i mave eller bughule. Andre årsager til mave-/tarmproblemer er foderintolerans, parasitter, virusinfektioner, indvoldsorm eller bugspytkirtelbetændelse. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Generelt er det vigtigt, at man starter med at faste hunden i seks timer. Den skal have fri adgang til vand. Hold øje med, at hunden virkelig drikker og får rigeligt med vand. Derefter giver du hunden skånekost bestående af kogte kartofler eller kogt ris blandet med enten kogt hvid fisk eller kogt kylling. Begynd med at give hunden små portioner ofte. På dyreklinikker og i velassorterede dyrebutikker kan man også købe specialfoder, der er letfordøjeligt, og diverse midler, som stopper diaré og normaliserer tarmfloraen. Hvis diareen fortsætter trods skånekost i 4-5 dage, er det på tide at gå til dyrlægen.  

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis hundens almene tilstand bliver dårligere - hunden bliver sløj, træt eller får feber. Hvis du har mistanke om, at hunden har slugt et fremmelegeme eller hvis der er blod i afføringen, eller hvis diarreen er så voldsom, at hunden dehydrerer.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?