Hund som hoster

Jeg har en hund på 9 år, som er begyndt at hoste indimellem, og det har nu stået på i to uger. Skal jeg tage hende til dyrlægen? 

Dyrlægen svarer:

Der kan være mange grunde til hoste. Få en tid til undersøgelse hos dyrlægen, så årsagen til hosten kan fastslås og den rette behandling kan sættes ind. 

Årsag

Der kan som sagt være mange årsager til hoste. Hvis hunden f.eks. er blevet smittet med kennelhoste, vil den få en voldsom, hul hoste.

Hos ældre hunde er hjertefejl en forholdsvis almindelig årsag til hoste. Disse hunde vil ofte have en mislyd på hjertet, og der kan være væskeansamlinger i lungerne.

En anden årsag til hoste, der især rammer de små racer, kan være, at bruskskiverne i luftrøret er så svage, at de delvist klapper sammen og giver anledning til hoste. Denne tilstand kaldes luftrørskollaps (trachealkollaps).

En anden almindelig årsag til hoste er bronkitis eller luftvejsinfektion. Ved infektion i luftvejene bliver slimhinden irriteret og producerer mere slim. Mavesyre (sure opstød) kan også give irritation og hoste, men i disse tilfælde har hunden som regel også maveproblemer som f.eks. opkastninger.

Hvis hunden er ramt af langvarig hoste, kan man også få mistanke om lungeorm eller fransk hjerteorm, især hvis hunden er mere træt, end den plejer at være, og hele tiden rømmer sig. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Hunden har brug for hvile. Hold øje med hundens almene tilstand og temperatur. Kontakt din dyrlæge for at høre om der findes håndkøbspræparater som kan lindre.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis hosten ikke går væk i løbet af et par dage, eller hvis hunden bliver sløj og får andre symptomer, er det tid til at kontakte dyrlægen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?