Bronkitis - kronisk hoste

Min lille hund hoster lidt nu og da, især om vinteren, når det er koldt udenfor. Han har det ellers godt. Skal jeg gå til dyrlægen med ham?

Dyrlægen svarer:

Bronkitis eller kronisk hoste er en meget almindelig sygdom hos hunde, især visse racer. Før man kan stille diagnosen, er man nødt til at udelukke andre sygdomme, og det gør man som regel ved at røntgenfotografere lungerne. Jeg synes, du skal få en tid til undersøgelse hos dyrlægen. 

Symptom

De mest almindelige symptomer er kronisk hoste og øget slimproduktion.

Årsag

Der findes en række forskellige årsager til bronkitis eller kronisk hoste hos hund. Hos små hunderacer kan det skyldes, at bruskringene i luftrøret er så svage, at de delvist klapper sammen og giver anledning til hoste. Denne tilstand kaldes luftrørskollaps (trachealkollaps). Ved hoste, som ikke går over, kan man ud over at røntgenfotografere lungerne tage en prøve direkte fra bronkierne og undersøge, om der er bakterieinfektion eller celleforandringer. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis din hund har bronkitis, er det vigtigt at vaccinere den mod kennelhoste, da det kan være ekstra hårdt for hunden at blive smittet. En hund med bronkitis kan sagtens tåle almindelig motion, men kombinationen af hård motion og kulde er ikke så godt og bør undgås. Hvis hunden vejer for meget, er det en god idé at slanke den, fordi et vægttab kan gøre det lettere for hunden at trække vejret, samtidig med at både blodcirkulation og blodets iltning forbedres. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Gå altid til dyrlægen, hvis din hund har kronisk hoste.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?