Spondylose – stivhed i ryggen

Min hund er blevet lidt stiv og lader til at have svært ved at sætte sig ned. Hvad kan det skyldes? Skal jeg tage hende med til dyrlægen?

Dyrlægen svarer:

Det lyder, som om din hund har problemer med ryggen. Det kan dreje sig om det såkaldte L7-S1-syndrom, spondylose eller hofteledsproblemer. For at stille den rigtige diagnose, er man nødt til at tage røntgenbilleder af ryggen. Få en tid til undersøgelse hos dyrlægen. God bedring med din hund! 

Symptom

De mest almindelige symptomer er stivhed, halthed og problemer med at bevæge sig, f.eks. besvær med at sætte sig, som du beskriver. 

Årsag

Spondylose forårsages af øget ustabilitet mellem ryghvirvlerne, hvilket bevirker, at der dannes ”broer” af nyt knoglevæv mellem dem. Ryghvirvlerne vokser så at sige sammen, sådan at rygsøjlen mere eller mindre stivner af sig selv. Det er ofte brystrygsøjlen, lænderyggen og overgangen mellem lænd og kryds, der rammes. 

Der findes andre tilstande i ryggen, der kan give smerter og tilsvarende symptomer som ved spondylose, for eksempel discusprolaps og det såkaldte L7-S1-syndrom (L7-S1 er betegnelsen for den sidste lændehvirvel og korsbenet), lidelsen kaldes også cauda equina. For at stille den rigtige diagnose må man røntgenfotografere hundens ryg. 

Alle hunderacer kan blive ramt, men spondylose forekommer oftere hos store racer. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis hunden lader til at have ondt i ryggen, er det vigtigt at gå til dyrlægen, da der findes flere tilstande, som kan være årsag til rygproblemer. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?