Overvægt øger risikoen for dårligt helbred, også hos vores kæledyr, og flere forskningsstudier viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem overvægt og diabetes. Mange diabetestilfælde hos katte burde derfor kunne undgås.

Hos Agria Dyreforsikring er andelen af katte med diabetes-diagnose mere end fordoblet i løbet af de seneste 10 år. I Danmark har forsikringsselskabet kun tal for de seneste to år, men Agria i Sverige har forsikret katte siden 1974, og kan mønstre store mængder data.  Hvis behandlings frekvensen fra Agrias statistik holdes op mod Sveriges 1,3 millioner katte, svarer det til, at 5.000 katte årligt behandles for diabetes. Oven i det kommer formentligt et stort antal katte, der aldrig får stillet diagnosen.

Pas på godbidder

”En overvægtig kat har det ikke godt, og der er derfor al mulig grund til at modstå de bedende øjne og miav’en efter mad. Det er vigtigt at give korrekt fodermængde og holde styr på kattens vægt”, fastslår Lene K. Jørgensen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

En kat spiser flere gange dagligt og i små portioner. Der er en risiko for, at man giver for meget tørfoder - eller giver tørfoder i den rigtige mængde, men komplementerer med vådfoder eller godbidder. ”Vej din kat, så du ved, hvad normalvægten er - og gør det til en vane at mærke katten efter med jævne mellemrum”, anbefaler Lene K. Jørgensen.

”Du skal kunne ane ribbenene samt se en talje på den korthårede kat.”

Kat på kur

En kat kan imidlertid ikke tåle at tabe sig hurtigt eller at sulte. Få derfor hjælp på en dyreklinik, hvis katten skal tabe sig, lyder rådet. Der findes forskellige typer diæt-foder med lavt indhold af kulhydrater. Middelaldrene kastrerede hankatte har forhøjet risiko for at udvikle diabetes.

Symptomer på katte-diabetes
  • Øget urinmængde
  • Øget appetit og tørst
  • Glansløs pels
  • Kattens muskler svinder ind
  • På sigt - vægttab

For mere information kontakt Agria´s dyrlæge konsulent Lene K. Jørgensen på 48219898, eller Sonja Karaoglan, Country manager Agria Dyreforsikring på 23603161 eller email sonja.karaoglan@agria.dk.

Agria Dyreforsikring, specialist i dyreforsikringer gennem mere end 120 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.