Nogle hovskader er forårsaget af ulykker - det kan være en skarp genstand, der ligger på folden, som ponyen træder på, eller en sko der er trådt af i den ene side, så sømmene stikker ind i hoven. Andre problemer skyldes sygdom, såsom forfangenhed.

Ulykker kan altid ske, og nogle ponyer er mere følsomme (og uheldige) og kommer derfor mere til skade end andre. Så selv den mest omhyggelige ponyejer kan løbe ind i problemer med ponyen. Men jo mere vi lærer, jo bedre kan vi hjælpe ponyen.

I denne artikel kan du blive klogere på de forskellige diagnoser, som kan ramme din pony, men husk altid at tale med din dyrlæge, hvis du bemærker, at din pony er syg eller er kommet til skade. Sådan sikrer du, at du får den bedste behandling til din pony.

Almindelige hovsygdomme og hovskader

Hovbyld

En hovbyld vil ofte gøre din pony meget halt – og det opstår gerne akut. Når en pony har en hovbyld, kan de have svært ved bare at skulle gå ud af boksen, så ondt gør det. Der er forskellige grunde til, at ponyen får en hovbyld, det kan være fordi, den har trådt på en sten, som først giver et blåt mærke på sålen, der derefter udviklede sig til en hovbyld.

Hvis ponyen har en hovbyld, kan du ofte mærke, at den er varm i den beskadigede hov, og at den har øget puls. Det kan dog godt være lidt svært at vide, om varmen er unormalt høj, men her kan du bruge de andre hove til at sammenligne med. Hvis du mærker rigtig godt efter, kan du også måske også mærke forøget puls i benet.

En hovbyld behandles ofte af en beslagsmed, men det kan i nogle tilfælde være nødvendigt med en dyrlæge, hvis der skal ordineres noget smertestillende. Først skæres der ind til bylden, så trykket inde i hoven falder, og blod samt betændelse kan løbe ud. Derefter lægger de en bandage omkring hoven for at undgå, at der kommer snavs og bakterier ind i såret, men også for at få desinfektionsmidlet til at blive inde i såret.

Sømstik

For at undgå sømstik er det vigtigt at alle staldgangen holdes helt fri for skarpe ting, som hesten kan træde på – særligt tabte søm efter smedens besøg. Det er ligeledes rigtig vigtigt, at du leder efter skoen, hvis ponyen har tabt en sko på folden, da den kan ligge uheldigt, og ponyen kan træde sømmene op i hoven.
Selvom ponyens hovvæg er ret hård, er sålen meget følsom, og en skarp genstand som et søm kan nemt bryde igennem og komme ind i hoven. Hvis ponyens sko er trådt skævt, skal du tjekke for, at søm eller optå ikke stikker ind i ponyens hov.

Hvis ponyen har fået et sømstik, så bliver den ofte meget halt og ønsker ikke at belaste den skadede hov. Da det ikke altid er så let at se, hvor langt objektet er gået ind i hoven, hvad det har ramt – og faktisk også hvor præcist det er gået ind, er det vigtigt at kontakte dyrlægen.

Forfangenhed

Forfangenhed er en diagnose, der omfatter flere sygdomme. Forfangenhed påvirker hele ponyen, men hovene er dem, der lider mest skade, og det er her, ponyen kan få varig skade. Der er en masse forskning om forfangenhed, men man ved stadig ikke, hvad der udløser forfangenhed, selv om det er almindeligt kendt, at ponyer kan blive forfangne, når de begynder at spise græs i foråret. Det er altså en reaktion på alt sukkeret i græsset, som hesten ikke har været vant til i løbet af vinteren. Sygdommen kan dog også opstår, hvis ponyen er meget overvægtig.

En pony, der er blevet påvirket af forfangenhed, ønsker ofte at skåne forbenene, da de smerter voldsomt. Den står derfor lænet bagover, så det meste af vægten ligger på bagbenene. Ponyen kan også have feber, øget puls og varme i hovene.

For at undgå forfangenhed er det vigtigt langsomt at græsse ponyen ind, hvis den skal ud på græs i sommerhalvåret. Det er også vigtigt altid at lade ponyen vænne sig til nyt foder, så den ikke bare får det nye foder fra den ene dag til den anden. Hold også godt øje med ponyens huld, så den ikke bliver overvægtig. Hvis du synes, det er svært at vurdere, om din pony er tyk, så få evt. en anden hestekyndig person i stalden til at hjælpe dig.

Hvis ponyen bliver syg ude på folden, og der er langt til stalden, så kan det være bedre at køre ponyen hjem til stalden i en hestetrailer, hvis der er mistanke om forfangenhed. Sådan skal den nemlig ikke gå så langt, hvilket er meget smertefuldt for den, og i værste fald kan lave uoprettelige skader på dens hove.

Hold godt øje!

Det er vigtigt at tjekke sin pony igennem hver dag, så du ikke får overset en lille skade, der så ender med at blive meget værre. Det er også godt at kende sin ponys krop godt, så du også nemt kan se, hvis den forandrer sig.

Når du undersøger ponyens ben og hove, så er det vigtigt at mærke efter, om en hov er mere varm end en anden, eller om der er hævelser, sår eller skrammer. Det er ligeledes vigtigt at rense ponyens hove hver dag, så du kan se, at der ikke sidder noget fast i skoen eller hoven.
En pony er et følsomt dyr, der har let ved at komme til skade eller blive syg, men du kan afhjælpe meget af det, ved at opdage tingene i tide.