Forskellige typer aflivning

Der skelnes mellem medicinsk og ikke-medicinsk aflivning. Det er også muligt at kombinere begge.

Medicinsk aflivning

Ved medicinsk aflivning vil hesten først få en sprøjte af dyrlægen, så den bliver afslappet og træt. Sprøjten gives ofte intravenøst, direkte ind i blodet. Det tager normalt ca. 2-3 minutter fra hesten har fået stikket, til den bliver træt, men det kan variere lidt.

Mens hesten bliver træt, plejer dyrlægen at indsætte et venekateter på halsen. Et venekateter er et lille plastikrør, der indsættes i en vene, så det er nemt at give medicin direkte i blodet.

Når hesten er blevet ordentlig træt og står med sænket hoved, vil dyrlægen give aflivningsvæske gennem venekateteret. Aflivningsvæsken har ofte en anden farve end almindelig medicin, for eksempel blå eller rød.

Nogle heste falder hurtigt efter den sidste dosis, mens andre lægger sig roligt. Nogle gange kan hesten reagere unormalt på medicinen (blive ophidset) og kaste sig fremad eller bagud, før den falder. Det er vigtigt, at personen, der holder hesten under aflivningen, er forberedt på, at dette kan ske, så han eller hun ikke bliver forskrækket og slipper hesten.

Ikke-medicinsk aflivning

At aflive ved brug af boltpistol og afblødning er eksempler på ikke-medicinsk aflivning. Hesten får først et skud i panden med en cylinderformet boltpistol, der gør den bevidstløs, og den falder hurtigt til jorden. Hesten mærker ikke selve faldet, da den bliver bevidstløs øjeblikkeligt, men for ejeren kan det opleves skræmmende.

Efter at hesten er bevidstløs, er det almindeligt at aflive hesten ved at afbløde den. Dette gøres ved at skære hovedpulsåren over, så blodet løber ud. For mange kan dette opleves meget ubehageligt, og mange ønsker ikke at se på det.

En kombination af begge metoder

I nogle tilfælde vælger dyrlægen og hesteejeren en kombination af ikke-medicinsk og medicinsk aflivning, hvor hesten først gøres bevidstløs med boltpistolen og derefter får aflivningsvæske.

Hvis hesten skal slagtes

Slagterier udfører kun rene ikke-medicinske aflivninger. De modtager kun heste, der ikke er udelukket fra konsum og derfor altså ikke har fået medicin i den sidste tid, de levede, og ej heller tidligere har fået visse typer af medicin.

Heste, der skal slagtes, skal have et gyldigt hestepas og sundhedskort med fuldstændige oplysninger om al medicinbrug.

Umiddelbart efter døden

Når hjertet er stoppet med at slå, og hesten er død, vil nogle heste få kropslige reaktioner. Nogle kan for eksempel bevæge benene, udstøde dybe suk/støn, tisse eller have afføring. Dette er ting, der sker, da alle muskler i kroppen slipper.

Det er også almindeligt, at hesten kan have nogle ukontrollerede åndedræt. Både dyr og mennesker har en indbygget refleks, der gør, at vi fortsætter med at trække vejret nogle få gange lige efter døden. Det er derfor godt at være forberedt på, at dette kan ske.

Til sidst vil dyrlægen lytte til hestens hjerte med et stetoskop for at konstatere, at den er død.

Dette skal du overveje på forhånd

Der er mange praktiske ting, som du skal overveje og tage stilling til før, under og efter aflivningen. Her kan du læse mere om dem, så du kan forberede dig så godt som muligt.

  • Overvej, hvor du ønsker, at aflivningen skal finde sted. Ønsker du en bestemt dyrlæge? Skal det foregå på et hestehospital, eller vil du helst have, at dyrlægen kommer til stalden? Hvis din hest skal aflives hjemme ved stalden, er det godt at have en anden hestevant person med, som kan holde hesten under aflivningen, hvis du selv er meget ked af det eller ikke ønsker at se det.
  • Hvis din hest skal aflives ved stalden, bør du overveje på forhånd, hvor det er bedst at stå, så andre heste eller tilfældige forbipasserende ikke behøver at se det.
  • Hvis din hest er bange for at være på hesteklinikken, men skal aflives der, kan du undersøge på forhånd, om dyrlægen har mulighed for at give den første sprøjte ude i transporten eller på parkeringspladsen. På hesteklinikken er der normalt en assistent til stede under aflivningen, så du ikke behøver at holde hesten selv eller være til stede, når hesten aflives, hvis du ikke ønsker det.
  • Nogle ønsker at gemme lidt af hestens man eller hale som et minde. Det kan være en god idé at klippe dette af på forhånd, da der på selve aflivningsdagen kan være meget at tænke på.
  • Mange undrer sig over, om de kan give hesten mad før aflivningen. Dette er som regel ikke noget problem, men det er fint, hvis hesten ikke får noget lige før og samtidig med, at den første sprøjte gives.
  • Overvej, om du ønsker at være med til aflivningen. Nogle ønsker at være til stede, når den første sprøjte gives, men ikke alle ønsker at se hesten falde til jorden. Det er også muligt at aftale med dyrlægen at se hesten, efter at aflivningen er udført, og hesten ligger død. Der er ingen regler her. Det, du føler, er rigtigt for dig, er det rigtige valg. Hvor meget du vælger at være med til, siger ikke noget om, hvor meget du elsker hesten.
  • Overvej også, hvad du ønsker, der skal ske med hesten efterfølgende. Hvis hesten aflives på klinikken, er det mest almindeligt, at dyrlægen beholder hesten og leverer den til godkendt destruktion af dyr. I nogle tilfælde kan hjertet kremeres. Der er derefter mulighed for at få asken tilbage, såkaldt separat kremation. Dette skal aftales med dyrlægen på forhånd.
  • Hvis hesten aflives hjemme ved stalden, skal du bestille Daka til at hente den døde hest. Det er godt at gøre det på forhånd, så den kan hentes så hurtigt som muligt. Før de kommer, er det vigtigt, at hestens sko er taget af. Du kan få smeden til at tage dem af inden aflivningen, så det ikke er noget, du skal forholde dig til efterfølgende. Det er dog naturligvis også muligt at få det gjort efterfølgende eller selv gøre det. Mange lægger en presenning over hesten for at skåne omgivelserne, indtil transporten kommer.
  • Hvis du ønsker at begrave din hest, er det vigtigt, at du på forhånd tjekker med kommunen, hvilke regler der gælder for nedgravning af dyr, hvor du bor. Planlæg også, hvordan du vil transportere og eventuelt opbevare hesten, indtil du kan begrave den
  • Hvis hesten aflives på slagteriet, går kødet normalt til fødevareproduktion. Tal med slagteriet på forhånd for information om den nødvendige dokumentation og for at aftale transport og lignende.
  • Vi ved, at tiden efter ofte er smertefuld, og det føles tomt uden din hest. Det er derfor godt at alliere sig med nogen, der kan være der for dig i tiden efter. Ryd kalenderen på forhånd, hvis du ved, at du vil have brug for ro i disse dage.

Vil du læse flere artikler om aflivning og sorg?

Så kan du dykke ned i vores univers: Det sidste kram, der netop handler om at skulle sige farvel til sin bedste hesteven.

Det sidste kram

Hvis du har forsikring hos Agria, så kontakt os for information og vejledning angående din dyrs forsikring og eventuelle dokumentationskrav.