Hvornår er tiden inde?

Mange synes, det er utroligt svært at være den, der beslutter, hvornår nok er nok. Samtidig kender du din hest bedst og er derfor også bedst egnet til at træffe beslutningen. Du behøver dog ikke gøre det alene. Det er nemlig en stor fordel at have en god dialog med en dyrlæge, der er trænet i at observere tegn og symptomer på smerte og sygdom.

Hvis din hests tid nærmer sig enden, er det generelt set bedre at aflive en dag for tidligt end at risikere, at den pludselig bliver akut syg med smerter, hvilket medfører yderligere stress for både din hest og dig. Så hellere en rolig afslutning, hvor I begge kan følge med.

Tegn på, at det er tid til at træffe beslutningen

Alle heste er forskellige, så det er ikke altid lige let at angive generelle tegn på, hvornår du bør træffe den svære beslutning om aflivning. Derfor er dyrlægens individuelle vurdering vigtig.

Eksempler på tegn:

  • Alvorlig sygdom eller smerter, der ikke kan behandles.
  • Når hesten ikke længere har glæde af ting, den plejede at elske.
  • Ændring af adfærd.
  • Når hesten ikke længere kan fungere normalt, f.eks. hvis den har problemer med at tygge, har svært ved at gå, eller har problemer med vandladning eller afføring.

For mange kan det være en god idé at have sat nogle kriterier på forhånd. Det kan gøre det lettere at træffe beslutningen, når det er tid. Et eksempel kunne være, hvis du har en hest med leddegigt, at den skal have fred, når den ikke længere er haltfri i skridt. Her kan du igen bruge din dyrlæge til hjælp, så I sammen sætter kriterierne, hvis du selv har svært ved at gøre det.

Vil du læse flere artikler om aflivning og sorg?

Så kan du dykke ned i vores univers: Det sidste kram, der netop handler om at skulle sige farvel til sin bedste hesteven.

Det sidste kram

Hvis du har forsikring hos Agria, så kontakt os for information og vejledning angående din dyrs forsikring og eventuelle dokumentationskrav.