Oprindelsesland: USA
Levealder:
9-13 år
Vægt:
Hanner 4,5 - 7 kg, hunner 3,5 - 4,5 kg

Hvor kommer bengalen fra?

Bengalens oprindelse kan spores tilbage til 1960'erne, da en amerikansk opdrætter ved navn Jean Mill krydsede en vildkat, den asiatisk leopardkat (Felis Bengalensis), med en tamkat (Felis Catus). Formålet var at skabe en katterace med leopardkattens smukke udseende, men med en adfærd, der kunne egne sig til at være familiedyr.

Resultatet blev bengal-racen, der hurtigt fik opmærksomhed og popularitet. Racen blev godkendt af TICA (The International Cat Association) i 1986. I begyndelsen var bengalen altså en såkaldt hybrid-race; en blanding mellem en vildkat og en tamkat. I dag er den dog anerkendt som en domesticeret race, altså en tamkatterace.

Hvordan er bengalens temperament og adfærd?

Bengalen er en meget aktiv og legesyg kat. Den elsker at udforske sine omgivelser og er altid på jagt efter nye eventyr. Den er meget social overfor mennesker og elsker at få deres opmærksomhed. Den er ligeledes kendt for at være intelligent og let at træne.

Bengalen er en meget aktiv og legesyg kat. Det er ikke usædvanligt at se en bengal klatre i træer, hoppe højt eller jagte legetøj rundt i huset. Dens energiske natur gør den elsket af aktive ejere, der kan give den tilstrækkelig stimulans og leg.

Men det kan også være udfordrende at have en bengalkat, fordi den er så tæt på sine vildkatte-forfærdre. Dens høje aktivitetsniveau, som kan være svært at opfylde når den holdes som indekat, dens behov for opmærksomhed og dens tendens til at være højlydt, kan kræve en særligt tålmodig ejer.

Bengalens jagtiver kan gå ud over fugle og andre dyr i naturen, hvis den kommer ud - og dens territorialitet kan føre til konflikter og slåskampe med andre katte i nabolaget.

Aktivering af bengalen

En aktiv og nysgerrig kat som bengalen kræver en høj grad af aktivering og stimulering for at være glad og tilpas. Det kræver derfor et stort engagement fra dig som katteejer og gerne udendørsophold på et sikkert område, f.eks. i en stor, velindrettet voliere. Motion, leg, sansestimulering, opgaveløsning og træning er også vigtigt for at aktivere bengalen.

Hvis du ikke har overskud til at aktivere din kat godt hver dag, men foretrækker at den hovedsageligt underholder sig selv, er det ikke bengalen, du skal vælge.

Overvejer du at få killing?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et killingeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til killingeuniverset

Kvinde sidder med en killing

Overvejer du at få killing?

Går du i tanker om at tilføje en firbenet ven til familien? Så er du det rette sted. Vi har nemlig et killingeunivers, hvor du kan læse masser af gode artikler om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvordan du sikrer huset og meget mere. 

Gå til killingeuniverset

Kvinde sidder med en killing

Bengalens udseende og størrelse

Bengalens krop er muskuløs og atletisk, hvilket giver den et elegant og yndefuldt udtryk. Den har også lange ben og en lang hale, som bidrager til dens imponerende størrelse. En fuldvoksen bengal kan veje mellem 3,5-7 kg, afhængigt af køn og genetik.

Bengalens pels er kort og tæt. Det klassiske og mest almindelige mønster hos bengalen er den sortplettede variant spotted, hvilket giver den et unikt og eksotisk udseende.

Bengalens mønstre

  • Spotted: Det klassiske mønster, der kaldes brunplettet eller sortplettet.
  • Marble: Et marmoreret mønster, der kan være en- eller tofarvet.
  • Charcoal spotted og Charcoal Marble: Varianter, hvor katten ud over sin farve har en mørkere maske og en mørk, tyk stribe langs ryggen samt mørkere mønstre generelt.

Bengalens farver

  • Bruntabby
  • Sølvtabby
  • Seal Lynx Point
  • Seal Sepia Tabby
  • Seal Mink Tabby

Bengalen kan også have "glitter", som giver pelsen et glitrende udtryk.

Pelspleje på en bengal

Bengalens pels er relativt let at pleje, men kræver regelmæssig børstning for at holde pelsen blank og i god stand, samt for at mindske risikoen for hårboller. Der findes også en langhåret version af bengalen, som på engelsk kaldes bengal longhair. Denne version kræver i sagens natur mere pelspleje.

Hvad fejler en bengal?

Som mange andre racekatte, kan bengalen have en særlig risiko for at blive ramt af forskellige arvelige sygdomme. Det skyldes bl.a. at racerene katte generelt har en mindre pulje af gener at føre videre, end huskattene, som formerer sig meget mere tilfældigt og derfor sjældnere får ført uheldige gener videre til næste generation.

Blandt de sygdomme, som bengalere risikerer at få, er:

  • Pyruvate kinase deficiency (PK deficiency). Pyruvat Kinasemangel. Mangel på et enzym, der kan føre til hæmolytisk anæmi (“blodmangel”).
  • Progressive retinal atrophy (PRA) en sygdom i øjets nethinde, som kan føre til blindhed.
  • Flat chested kiten syndrome (FCKS). Fladbrystet killing syndrom. Killingen udvikler et fladere bryst og kan bl.a. få vejrtrækningsproblemer.
  • Hofteledsdysplasi (HD). En arvelig tilstand, hvor hofteleddet bliver ustabilt.
  • Hypertrofisk cardiomyopati (HCM) En hjertesygdom, hvor hjertets muskel fortykkes og hjertet fungerer mindre effektivt.

Lyt med, og bliv endnu klogere på katte

Vi har lavet en podcast, hvor vi sætter livet med kat under lup og kigger på de spørgsmål, der melder sig, om man er ny eller erfaren katteejer.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Podcasten Dyrebart: Pige nusser med sin killing

Lyt med, og bliv endnu klogere på katte

Vi har lavet en podcast, hvor vi sætter livet med kat under lup og kigger på de spørgsmål, der melder sig, om man er ny eller erfaren katteejer.

Du kan lytte til vores podcast der, hvor du normalt lytter eller finde alle vores afsnit her:

Se alle afsnittene her

Podcasten Dyrebart: Pige nusser med sin killing

Køb af bengal-killing

Vælg en opdrætter, som er opmærksom på både racens fysiske sundhed og adfærdsmæssige trivsel, og som kan give dig råd og støtte til, hvordan du skal passe din bengal. Hvis du ønsker en mere uvildig rådgivning før købet, er du altid velkommen til at kontakte din dyreklinik eller en uddannet katteadfærdsrådgiver.

Før du køber killingen, kan du bede opdrætteren om at se kuldet, så du kan danne dig et indtryk af, hvordan de ser ud. Er de rene og pæne, har de klare øjne, rene ører og viser de ingen tegn på diarré eller lignende? Bed gerne om at se morkatten og helst også faren, hvis det er muligt, for at se, hvordan de ser ud og hvordan deres temperament er.

De tre bedste egenskaber ved bengalen

  1. En klog makker: Bengalen er meget intelligent, hvilket gør den nem at træne. Den er også god til at løse opgaver. F.eks. lærer den hurtigt at åbne døre og problemløse sig ind i skuffer og skabe, hvilket kan skabe visse udfordringer for ejeren. Men det er også sjovt at observere den, mens den finder løsninger på de (hensigtsmæssige) opgaver, vi giver den.
  2. En kat med gang i: Den er meget aktiv og derfor god til aktive ejere, der gerne vil beskæftige sig meget med sin kat.
  3. Billedsmuk: Den er fantastisk smuk, hvilket er årsagen til, at mange nye ejere vælger bengalen. Udseendet kan dog også være en ulempe, hvis man glemmer at overveje, hvordan kattens adfærd er og om man har overskuddet til at holde den aktiv og glad hver dag.

Tre ting, du skal vide, inden du køber en bengal

  1. Tæt forbundet med vildkatte: Bengalen er tættere på sine vildkatteforfædre, end andre katte – både hvad angår udseende og adfærd.
  2. Du skal ville aktivering: Bengalen kræver megen aktivering – hvis du ikke aktiverer den, finder den selv på spændende aktiviteter, som ikke altid er så sjove for dig – f.eks. at grave i potteplanterne, at gynge i gardinerne eller at åbne døre eller sågar vandhaner, så den kan pjaske med vand! Dens intelligens gør det vigtigt at blive ved med at finde på nye, interessante aktiviteter til den. Hvis du gerne vil have en hyggekat, som ligger på skødet eller hviler i sofaen dagen lang, er bengalen ikke en race for dig.
  3. Ikke for nybegyndere: Bengalen er ikke den ideelle race for førstegangskatteejere.

Vil du vide mere om andre populære racer?

Vi har samlet en liste med de mest populære katteracer, så du kan blive klogere på racens behov, styrker, udfordringer, og du kan finde din bedste firbenede ven!

Gå til raceoversigten

Beregn din pris!

Se, hvad det koster at sygeforsikre din kat.

20%killingerabat