I mørket er alle katte grå. Men i mørket bliver kattene også sværere at se for bilister. Det er i de mørke måneder, at flest katte bliver påkørt, og faktisk bliver mindst én kat påkørt og dræbt i trafikken hver dag i efteråret, ligesom hundredvis af katte kommer til skade hver måned. Som bilist har man et ansvar, hvis man påkører en kat, så det er en god idé at sætte sig ind i, hvad man skal gøre, hvis uheldet er ude.

Find katten hvis den gemmer sig

Selvom man er påpasselig i trafikken, så kan man komme til at køre en kat ned. Den påkørte kat vil ofte flygte fra ulykkesstedet og forsøge at gemme sig, så den kan være svær at finde igen. Man skal derfor kigge godt efter i området omkring ulykkesstedet og gøre sit bedste for at finde den, for en tilskadekommen kat skal altid tages til dyrlæge.

Hurtig hjælp er altafgørende

Når katten er fundet, bør du danne dig et overblik over, hvor medtaget den er. Hvis katten er levende, skal den have hjælp hurtigt, da tiden er en afgørende faktor. Hvis det er muligt, kan du selv fragte dyret til den nærmeste dyrlæge. Ellers kan du ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812. Hvis katten er øremærket eller chippet, er det nemt for dyrlægen at finde ejeren og underrette om ulykken.

Vær forsigtig, når du tager fat i katten

Vær forsigtig når du løfter katten. En skadet og bange kat kan bide og rive dig. Læg gerne et tæppe, en jakke eller et håndklæde om katten, og løft den i det. Selvom katten ikke ser medtaget ud, så kan den have indre skader og mange smerter.

Hvis katten ikke har overlevet sammenstødet

Hvis katten ikke har overlevet sammenstødet med bilen, skal du alligevel gøre hvad du kan, for at underrette kattens ejere. Det er som udgangspunkt ikke et brud på loven at køre en kat ned. Så længe bilisten har overholdt trafikreglerne, så er vedkommende ikke ansvarlig for ulykken og heller ikke forpligtet til at betale erstatning eller regninger fra dyrlægen. Hvis katten er øre eller chipmærket, kan den nærmeste dyrlæge slå ejerne op og kontakte dem, hvis du afleverer katten hos dem.

Afliv aldrig selv en såret kat

Du må aldrig selv aflive katten! For selvom katten ser ud til at være hårdt medtaget, så kan den meget vel komme sig med den rette behandling hos dyrlægen. Hvis en kat skal aflives, så er det kun politiet eller dyrlægen, der må gøre det.

Checkliste hvis du kommer til at køre en kat ned

  • Stands bilen, sæt advarselstrekanten ud – sørg for egen sikkerhed
  • Led efter katten i nærområdet
  • Se om katten har et halsbånd med telefonnummer på ejer
  • Kør katten til en dyrlæge så hurtigt som muligt, eller ring 1812 og følg Dyrenes Vagtcentrals anvisninger