Betændt tandkød kaldes gingivitis og er almindeligt hos katte. Katte kan også have problemer med plak, bakteriebelægninger på tænderne og tandsten, som kan føre til mere alvorlige sygdomme, hvis problemet ikke behandles i tide.

Symptomer på at der er noget galt i munden.

Bortset fra dårlig ånde, er dårlig appetit, hævelse i tandkødet og at katten savler, symptomer på, at noget ikke er i orden i kattens mund. Gulbrune belægninger på tænderne, som begynder i tandkødskanten, er også typiske symptomer.

Gamle madrester, som sætter sig fast i og mellem tænderne, tiltrækker sig også bakterier. Dét katten spiser har stor betydning for mundhygiejnen. Det kan ikke anbefales, at den spiser meget dåsemad. Hvis katten derimod skal gnaske tørfoder i sig, så renses tænderne efterhånden, som katten tygger.

I dyrebutikker kan du finde noget pulver, som ifølge producenterne hjælper med at holde kattens mund ren.

Træn katte i at blive kigget i munden & tandbørstning

Væn katten til at blive undersøgt i munden. På den måde kan du hurtigt opdage begyndelse på tandsten, eller se hvis noget sætter sig fast i kattens tænder. Almindeligvis gælder det, at jo hurtigere du kan rette et lille problem, jo mindre er risikoen for, at det bliver et større problem.

Det er også godt at træne katten i at acceptere tandbørstning. Hvis du regelmæssigt børster kattens tænder, så sørger du nemlig for, at bakterier ikke sætter sig fast på tænderne eller i tandkødet.

Invester i ugelig tandpleje

I dag findes der ikke noget forsikringsselskab, der giver erstatning for fjernelse af tandsten eller betændelse, der er forårsaget af tandsten. Bortset fra, at katten slipper for at lide, så kan det være en god økonomisk investering at afsætte lidt tid hver uge til tandpleje. På den måde kan du slippe for store og dyre regninger, som du selv skal betale.