Mange af landets hankatte er ikke kastreret. Men skal man ikke bruge sin hankat til avl, bør man overveje konsekvenserne ved ikke at kastrere katten. Vi har nemlig mange herreløse katte i Danmark. Katte der desværre ofte lever et kummerligt liv, hvor flere har svært ved at overleve den kolde vinter, som vi er i nu. En af årsagerne, til at der er så mange lidende, herreløse katte, er, at ejere, der ikke ønsker at avle på deres hankat, ikke får den kastereret.

De ukastererede hankatte får heller ikke blot mange killinger. De får også flere skader og har større fare for at blive smittet med alvorlige sygdomme. Ukastrerede hankatte strejfer mere end kastrerede katte - de er nemlig styret af deres drifter og hormoner. I parringssæsonen er hankattene derfor fuldt optaget af at finde parringsdygtige hunkatte og villige til at gå langt for at finde dem.

To katte kan hurtigt blive til mange

En hankat kan strejfe i en radius på op til 20 kilometer og dette simple regnestykke viser, hvor hurtigt to katte kan blive til rigtig mange.

En hunkat kan få op til 3 kuld killinger om året med typisk 3-5 killinger pr. kuld. Allerede 6-10 måneder efter fødslen er killingerne kønsmodne og kan selv reproducere. Og så begynder det ellers bare forfra. Det kan hurtigt blive til mange katte, som ingen vil tage sig af.

En lystig hankat uddeler gerne tæsk

Når en hankat strejfer, kommer den ofte i slagsmål med andre hankatte. Det kan både være en kamp om territorium eller de parringsdygtige hunkatte - og det kan gå voldsomt for sig. Bidsår, dybe rifter, skader på poter og ører eller rifter på snude og i øjne ses ofte hos dyrlægerne.

Skaderne kan hurtig løbe op, fordi der både skal bedøves, syes og behandles med antibiotika, så det er ikke engang sikkert, at den manglende kasteration rent faktisk er en god forretning på den lidt længere bane.

Risikoen for “katte-AIDS" stiger markant

Katteslagsmål giver også øget risiko for smitte med ”katte-AIDS” (Felin Immundefekt Virus, FIV), der overføres via kattebid fra én kat til en anden. FIV er en virus, der ikke er direkte livstruende, men som kan give katten mange fysiske komplikationer gennem livet.

Undersøgelser viser, at katte, der ikke er neutraliserede (kastrerede/steriliserede) har tre gange så stor sandsynlighed for at være bærere af FIV-virussen end neutraliserede katte.

Hvorfor bliver kattene ikke neutraliseret?

Der er to primære grunde til, at katteejere ikke neutraliserer deres katte, selvom de ikke skal have killinger:

  1. Nogle synes at prisen er for høj for at få katten neutraliseret.
  2. Andre synes, at det er synd for katten.

Men neutralisering kan både blive en billigere løsning i det lange løb, når vi sammenligner antallet af dyrlægeregninger, og ikke mindst, så vil især flere kastrerede hankatte betyde færre lidende, herreløse katte her om vinteren.