Vælg din hankat med omtanke

En avlshan får oftest mange flere  kuld end dine avlshunner. Din hankats  gener bliver spredt i langt større udstrækning, specielt hvis du tænker på at lade din han parre sig med andre hunner udover dine egne. Du skal præcist som ved køb af avlshunner tænke på, at en avlshan skal have nogle gode kvaliteter, som kan tilføre racen noget. Han behøver ikke være en udstillingsstjerne – en god avlshan giver ofte afkom, der er bedre end ham selv.

Stamtavle

Studér din potentielle  hankats stamtavle nøje. Sammenlign stamtavlen med  hunkatten/hunkattenes stamtavle – indavl er ikke noget, man vil døje med som opdrætter. Mange vælger at importere en kat bare for at få ”friskt blod” i racens linje.  

En avlshan får oftest mange flere  kuld end dine avlshunner

Fra killing til kønsmoden hankat

At have en hankat adskiller sig ikke fra at have en hunkat derhjemme. Men omkring ved seks måneders alderen, bør du dog være opmærksom på, om din søde lillekilling løber rundt og lugter sine damevenner i bagenden.

Den kønsmodne alder veksler meget fra race til race – alt fra seks måneder til et og et halvt år for de seneste hanner. Tydelige tegn er; øget interesse for dameselskab, natlige serenader, urinen begynder at lugte kraftigere samt nogle får "fedthale" , som kommer til udtryk som en ansamling af fedtet pels ved haleroden.

 Okay, min han er kønsmoden – hvad så nu?

Går din hankat sammen med dine hunner, bliver du nødt til at give dine hunner P-piller for at undgå uønskede parringer – hannen mærker, når hunnen er i løbetid, langt før du gør. Så tro ikke, at du vil bemærke det. Det kan allerede være for sent. En del vælger at have særskilte rum for hankattene.  

Fedthale?

Hanner og hunner bliver i et vist omfang plaget af fedthale. Det er en ansamling af fedtet hår ved haleroden og nogle gange lidt længere nede på halen. Graden af fedthale kan variere mellem forskellige årstider og ved forskellige grader af stress hos hankatten, f.eks. ved parring eller udstilling. 

Fedthalen skyldes en udskillelse fra talgkirtlen lige under halen. For at undgå hårtab og infektion på halen skal du sørge for at pleje den. Udstillingsdommere er heller ikke særligt begejstrede for en super flot han med en fedtet  hale. Regelmæssige bade hjælper med at få bugt med problemet – dette kan du supplere med talkum eller babypudder i halen.  

Urinlugt og strinten

Hankattes urin har en stærkere lugt end hunkattes, men hvis du rengør kattebakken og bruger dugtreducerende kattesand, kan du mindske lugten. De står med halen i vejret, tramper med bagpoterne og vibrerer med halen. Dette lugter meget kraftigere, og andre katte kan opfange lugten på lang afstand. 

Det er meget almindeligt, at indekatte urinmarkerer, når de flytter ind i et nyt hjem. Ved problemer med urinmarkering findes der alternativer som kastrering og lignende. Vent ikke for længe med at kastrere din strintende  kat – der er en risiko for, at hans adfærd så vil fortsætte efter kastreringen.

Skrigende og stresset

hannen mærker, når hunnen er i løbetid, langt før du gør. Tænk over, at han er nødt til at parre sig flere gange om året for ikke at blive stresset 

Alle, som har en hankat for første gang, bliver nok overrasket over, at der kan komme så vidunderlige lyde fra deres egen kat. Hannernes jamren  kan nemt holde både dig og dine naboer vågne dag og nat. Har du en han, skal du tænke over, at han er nødt til at parre sig flere gange om året for ikke at blive stresset eller frustreret.

Hvis katten vandrer rundt i cirkler igen og igen, er det et tydeligt tegn på stress. Andre tegn er vægttab, pelstab eller aggressivitet mod resten af kattene i hjemmet.


AfslutningsvisHvad gør man så, hvis ens kat er stresset? En del arrangerer en parring, hvilket burde løse det. Men er det ikke muligt indenfor en overskuelig fremtid, så kan der anvendes en hormonsprøjte eller midlertidigt gøres brug af P-piller. Dette er dog noget, der IKKE anbefales at gøre i længere tid. Er hannen meget stresset, BØR han kastreres. Et lille indgreb og katten er på benene igen samme dag. Han kan stadig parre et par uger efter, undlad dog at stoppe P-pillebehandlingen af dine hunner lige med det samme.  

Vi vil ikke afskrække dig fra at købe en hankat, men vi ønsker at give dig som kommende køber et indblik i, hvad man giver sig i kast med, når man køber en hankat.