Hos Agria oplever vi i julen en del skadeanmeldelser, som skyldes forskellige typer af forspisning. Det er jo meget let at sætte skinken ud til afkøling i gårdhaven, mens hunden sendes ud i haven for at få en hurtig løbetur, hvorefter du må tilbage til køkkenet for at tage pladen ud fra ovnen, tjekke kartoflerne osv.

Tyveri af juleskinken

Før du ved af det, er der gået et stykke tid, og du kommer pludselig i tanker om, at Trofast stadigvæk er ude. Mens du rumsterede rundt i køkkenet, fandt Trofast gryden med skinken. Når du skal til at tage hunden ind, er skinken for længst spist op og Trofast ser meget tilfreds ud, men han opfører sig måske lidt underlig.

Vær forsigtig med dej, som står til hævning

En anden situation kan opstå ved julebagningen, da der ofte kan være lidt trangt med plads mellem bollerne og andet bagværk, som står til hævning. I sådanne situationer er man måske ikke så opmærksom på, hvor man sætter bagningen fra sig. Den lave stol/taburet må fungere som aflastningsbord. Så sker der noget, som kræver din opmærksomhed (telefonen ringer eller en person ringer på hoveddøren).

Beruset af bolledej

Trofast har også denne gang snuset sig frem til pladen med boller, som er stillet til hævning, og vupti, så er hele pladen tom. Det eneste, som vidner om, at Trofast har været på færde, er lidt mel i hans knurhår. Efter et stykke tid begynder Trofast´s mave at se lidt oppustet ud, og han får problemer med at trække vejret. Lidt senere kan Trofast ikke selv stå oprejst, men svimler rundt og virker beruset – og det er han også.

At kaste op kan løse problemet

I begge tilfælde kan hunden få forspisning. Ofte løses dette problem af sig selv ved at hunden kaster dét op, som den har spist. Men indimellem kan vores ubetænksomhed ende med et besøg hos dyrlægen.

Hunden får vejrtrækningsbesvær

Det, som primært sker med en hund, der har spist store mængder af mad er, at mavesækken vokser og begynder at presse på de andre organer i maven og brystkassen. Når trykket i brystkassen øger, får lungerne mindre plads til at arbejde og hunden bliver forpustet.

Akut alkoholforgiftning

Det kan ske meget hurtigt efter madindtagelsen, men det kan også komme gradvist, specielt hvis hunden har spist noget som gærer, f.eks. dej. Indimellem kan hunden have symptomer på beruselse i forhold til forspisningssymptomer. En hvededej, som gærer, afgiver ethanol og ved stor indtagelse kan dette give akut alkoholforgiftning.

Kontakt dyrlægen

Hvis du er bekymret, bør du altid kontakte dyrlægen. Hvis hundens tilstand hurtigt forværres, skal du straks søge dyrlæge. Behandlingen som dyrlægen iværksætter, er normalt med drop og et opkastningsfremkaldende middel.

Sov rusen ud

Hvis hunden har kraftige symptomer på beruselse, kan dette også blive behandlet og hunden kan ende med at overnatte hos dyrlægen for at sove rusen ud. Som regel går det godt med hunden, men det kan være værre for tegnebogen.