Almindelige årsager til dyrlægebesøg for gravhunde

  • Problemer med mave- og tarmområdet
  • Problemer med bevægeapparatet
  • Celleforandringer

”Opkast og diarré er almindelige årsager til dyrlægebesøg for gravhunde, præcis som det også er for mange andre racer. Når det kommer til bevægeapparatet kan vi se, at diskusprolaps og rygsmerter er blandt de mest almindelige årsager til dyrlægebesøg. Celleforandringer, som er nummer tre på listen, kan eksempelvis være yvertumorer eller andre tumorer i huden”, siger Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Gravhunde sammenlignet med andre racer

Gravhunde besøger dyrlægen sjældnere end sammenligningsgruppen ’Alle Racer’. På den anden side er det oftere symptomer fra hjertet, de nedre luftveje eller hannens kønsorgan, der er årsagen, når de kommer til dyrlægen. Når det kommer til hjertet, er der flere besøg vedrørende hjertesygdomme, mislyde fra hjertet og hjertesvigt.

Dyrlægebesøg for gravhunde (standard) sammenlignet med 'Alle Racer' i perioden fra 2011-2016.

Gruppen ’Alle racer’ er en aggregering af alle racers samlede statistik sammenlignet med gravhunde.


Sjældent forekommende diagnoser hos gravhunde

Statistikken viser, at dyrlægebesøg på grund af immunologiske sygdomme såsom allergier samt problemer med både øjne og ører er mindre almindelige for gravhunde.

Dværg- og miniaturegravhunde

De små gravhunde er ikke kun mindre i størrelsen, men der er også færre af dem. Hele statistikken for dværg- og miniaturegravhund kan du se, hvis du er medlem af Agria Breeders Club. Vi har dog valgt at fremhæve nogle forskelle i forhold til den normale gravhund.

Dværg- og miniaturegravhunde besøger dyrlægen oftere end de almindelige gravhunde for blandt andet: hjerteproblemer, mave-tarm-problemer, problemer med kønsorganer og tænder. Generelt besøger de også dyrlægen oftere end den almindelige gravhund og sammenligningsgruppen ’Alle Racer’.

Statistik for gravhunde

Statistikken tager udgangspunkt i den almindelige gravhund, som er den størrelse flest har. Alle pelstyper er inkluderet – langhåret, korthåret og ruhåret. Er du interesseret i de mindre gravhunde, kan du se nogle af forskellene på de almindelige og de mindre gravhunde.

Vil du vide mere om gravhunde?

Er du interesseret i at læse mere om racen? Hos Dansk Kennel Klub og hos raceklubben finder du mere information. Der finder du blandt andet karakteristika ved racen, dens sygdomme og skader. 

Mere om racen hos Dansk Kennel Klub:
Gravhunde: https://www.dkk.dk/race/#gruppe-04

Om Agria Breed Profiles

Antallet af dyrlægebesøg for hver race sammenlignes med, hvor ofte diagnosen stilles for gruppen ’Alle Racer’.

Tallene er baseret på de hunde, der besøgte dyrlægen og brugte deres dyreforsikring i perioden 2011-2016.
Frekvensen er beregnet på dyr-År-Under-Risiko (ÅUR), der henviser til det tidspunkt, hvert dyr var forsikret i perioden 2011-2016. Et forsikret dyr i et år genererer 1,0 ÅU, et forsikret dyr i et halvt år genererer 0,5 ÅUR. Frekvensen angives som antallet af dyr, der registrerede en hændelse (dyrlægebesøg eller liv) pr. 10.000 ÅUR.

Agria Breed Profiles er et unikt materiale, der har afspejlet sundhedsstatussen for vores hunde siden 1995. Dengang startede undersøgelsen af racespecifik skadesstatistik i samarbejde med den svenske kennelklub. I dag bruges Agria Breed Profiles af raceklubberne til at identificere, hvordan hver race kan gøres sundere. Agrias statistik bruges også i forskellige forskningssammenhænge på de skandinaviske universiteter i Sverige, Norge, Danmark og Finland, men også i andre dele af verden.

Agria Breed Profiles er en vigtig del af at definere og sætte fokus på almindelige sygdomme og skader hos forskellige hunderacer. De er en støtte i avlsklubbernes arbejde med at identificere sundhedsrelaterede lidelser og sætte fælles avlsmål, siger Brenda Bonnett, canadisk professor og en af grundlæggerne af sundhedsprofilerne. Arbejdet er finansieret gennem Agria og SSK Research Fund.