De mest almindelige årsager til dyrlægebesøg for golden retrievere er:

  • Mave/tarmproblemer
  • Problemer med bevægeapparatet
  • Tumorer

”Vi ser, at golden retrievere besøger dyrlægen lidt oftere end sammenligningsgruppen ’Alle Racer’. De mest almindelige årsager til besøget er symptomer fra mave- og tarmområdet, bevægeapparatet og tumorer”, siger Anna Tranell Lindman, dyrlæge for Agria Dyreforsikring.

Tumorerne kan være både godartede og ondartede, og de kan være placeret forskellige steder i kroppen.

Golden retriever sammenlignet med andre racer

Sammenlignet med gruppen ’Alle Racer’ har golden retrievere flere dyrlægebesøg for øresygdomme som f.eks. øreinflammationer og blodøre. De søger også oftere dyrlæge for forskellige typer af hudproblemer såsom hudtumorer og kløe. Golden retriever tæver behøver oftere behandling for livmoderbetændelse end tæver i sammenligningsgruppen ’Alle Racer’. Bakterielle infektioner af forskellig art og lavt stofskifte, som resulterer i nedsat funktion af skjoldbruskkirtlen, er mere almindelige for golden retrievere end for ’Alle Racer’. ’Alle Racer’ er en aggregering af alle racers samlede statistik sammenlignet med golden retrieverens.

Dyrlægebesøg for golden retrievere sammenlignet med 'Alle Racer' i perioden fra 2011-2016:

Sjældent forekommende diagnoser

  • Hjerteproblemer
  • Problemer med de nedre luftveje
  • Problemer med kønsorganerne (primært for hannerne)
  • Smertesymptomer fra ryggen

Mange racer har diagnoser, der er mere eller mindre almindelige for den pågældende race. Sammenlignet med gruppen ’Alle Racer’ besøger golden retrievere sjældnere dyrlægen med diagnoser relateret til hjertet, de nedre luftveje og sygdomme relateret til det mandlige kønsorgan, såsom prostata. Smertesymptomer fra ryggen er også en sjælden diagnose for golden retrievere sammenlignet med ’Alle Racer’.

Statistik for golden retrievere

Golden retrievere er en populær hunderace, og mange af dem er forsikret i Agria, hvilket betyder, at statistikken er omfattende og pålidelig.

Vil du vide mere om golden retrievere?

Er du interesseret i at læse mere om racen? Hos Dansk Kennel Klub og hos raceklubben finder du mere information. Der finder du blandt andet karakteristika ved racen, dens sygdomme og skader.

Mere om racen hos Dansk Kennel Klub:
Golden retriever: https://www.dkk.dk/race/golden-retriever

Om Agria Breed Profiles

Antallet af dyrlægebesøg for hver race sammenlignes med, hvor ofte diagnosen stilles for gruppen ’Alle Racer’.

Tallene er baseret på de hunde, der besøgte dyrlægen og brugte deres dyreforsikring i perioden 2011-2016.
Frekvensen er beregnet på dyr-År-Under-Risiko (ÅUR), der henviser til det tidspunkt, hvert dyr var forsikret i perioden 2011-2016. Et forsikret dyr i et år genererer 1,0 ÅU, et forsikret dyr i et halvt år genererer 0,5 ÅUR. Frekvensen angives som antallet af dyr, der registrerede en hændelse (dyrlægebesøg eller liv) pr. 10.000 ÅUR.

Agria Breed Profiles er et unikt materiale, der har afspejlet sundhedsstatussen for vores hunde siden 1995. Dengang startede undersøgelsen af racespecifik skadesstatistik i samarbejde med den svenske kennelklub. I dag bruges Agria Breed Profiles af raceklubberne til at identificere, hvordan hver race kan gøres sundere. Agrias statistik bruges også i forskellige forskningssammenhænge på de skandinaviske universiteter i Sverige, Norge, Danmark og Finland, men også i andre dele af verden.

Agria Breed Profiles er en vigtig del af at definere og sætte fokus på almindelige sygdomme og skader hos forskellige hunderacer. De er en støtte i avlsklubbernes arbejde med at identificere sundhedsrelaterede lidelser og sætte fælles avlsmål, siger Brenda Bonnett, canadisk professor og en af grundlæggerne af sundhedsprofilerne. Arbejdet er finansieret gennem Agria og SSK Research Fund.