Almindelige årsager til dyrlægebesøg for cavalier king charles spaniels

  • Problemer med mave-tarm-området
  • Hudproblemer
  • Hjerteproblemer

”Dyrlægebesøg der er relateret til hud- og hjerteproblemer er almindeligt for cavalier king charles spaniels. Når der sammenlignes med gruppen ’Alle Racer’, er der dobbelt så mange cavalier king charles spaniels, som må besøge dyrlægen med hjerteproblemer”, siger Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

De almindelige hudproblemer der rammer cavalier king charles spaniels er kløe, pyodermi, som er en infektion i huden, samt follikulitis, der er en infektion i hårsæksdelen af huden. Når det kommer til hjertet, lider de af symptomer som mislyd og hjertesvigt, men også af hjerteklapsygdomme. Mave- og tarmproblemer, som generelt er almindeligt for hunde, er også almindeligt for cavalierer. Opkast og diarré er de mest almindelige symptomer, de kommer til dyrlægen med i relation til det.

Cavalier king charles spaniels sammenlignet med andre racer

Cavalier king charles spaniels besøger dyrlægen oftere end sammenligningsgruppen ’Alle Racer’. Gruppen ’Alle rager er en aggregering af alle racers samlede statistik sammenlignet med cavalierer.

Cavalier king charles spaniels besøger oftere dyrlægen for hjerteproblemer, men de har også flere besøg end sammenligningsgruppen med diagnoser relateret til deres øjne, det anale område og neurologiske sygdomme. Disse inkluderer blandt andet infektion/betændelse i øjnene, hornhindesår, analsækinflammationer og epilepsi.

Dyrlægebesøg for cavalier king charles spaniels sammenlignet med 'Alle Racer' i perioden fra 2011-2016:

Sjældent forekommende diagnoser hos cavalier king charles spaniels

”Præcis som cavalierernes mest almindelige sygdomme stikker ud i sammenligning med ’Alle Racer’, så gør de sygdomme, de sjældent rammes af det også. Traumatiske skader og tumorsygdomme, også kaldet for neoplasi, er eksempelvis sjældne for racen”, siger Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Desuden er immunologiske sygdomme, der er forbundet med kløe også ualmindeligt for racen ifølge statistikken.

Statistik for cavalier king charles spaniels

Cavalier king charles spaniel er en populær hunderace, og mange af dem er forsikret i Agria, hvilket betyder at statistikken er omfattende og pålidelig.

Vil du vide mere om cavalier king charles spaniels?

Er du interesseret i at læse mere om racen? Hos Dansk Kennel Klub og hos raceklubben finder du mere information. Der finder du blandt andet karakteristika ved racen, dens sygdomme og skader.

Mere om racen hos Dansk Kennel Klub:
Cavalier king charles spaniel: https://www.dkk.dk/race/cavalier-king-charles-spaniel

Om Agria Breed Profiles

Antallet af dyrlægebesøg for hver race sammenlignes med, hvor ofte diagnosen stilles for gruppen ’Alle Racer’.

Tallene er baseret på de hunde, der besøgte dyrlægen og brugte deres dyreforsikring i perioden 2011-2016.
Frekvensen er beregnet på dyr-År-Under-Risiko (ÅUR), der henviser til det tidspunkt, hvert dyr var forsikret i perioden 2011-2016. Et forsikret dyr i et år genererer 1,0 ÅU, et forsikret dyr i et halvt år genererer 0,5 ÅUR. Frekvensen angives som antallet af dyr, der registrerede en hændelse (dyrlægebesøg eller liv) pr. 10.000 ÅUR.

Agria Breed Profiles er et unikt materiale, der har afspejlet sundhedsstatussen for vores hunde siden 1995. Dengang startede undersøgelsen af racespecifik skadesstatistik i samarbejde med den svenske kennelklub. I dag bruges Agria Breed Profiles af raceklubberne til at identificere, hvordan hver race kan gøres sundere. Agrias statistik bruges også i forskellige forskningssammenhænge på de skandinaviske universiteter i Sverige, Norge, Danmark og Finland, men også i andre dele af verden.

Agria Breed Profiles er en vigtig del af at definere og sætte fokus på almindelige sygdomme og skader hos forskellige hunderacer. De er en støtte i avlsklubbernes arbejde med at identificere sundhedsrelaterede lidelser og sætte fælles avlsmål, siger Brenda Bonnett, canadisk professor og en af grundlæggerne af sundhedsprofilerne. Arbejdet er finansieret gennem Agria og SSK Research Fund.