Symptomerne varierer

Stress viser sig på mange forskellige måder. Hunden kan få en såkaldt "stressmave". Det betyder, at den er ømfindtlig i tarmene og reagerer ved at få diarré, når den bliver stresset. Hunden kan også vise stress gennem overdrevne handlinger af forskellige slags, for eksempel ved at den hektisk slikker sig eller bider i poterne. Hvis hunden piver eller er oppe at køre, eller er usikker eller aggressiv, kan dette også være et tegn på, at hunden er stresset.

Hvis hunden er oppe at køre, piver, er usikker eller aggressiv, kan dette også være et tegn på, at hunden er stresset

Vær tydelig

En anden ting, som en hund kan blive stresset af, er usikkerhed som følge af at ejeren er utydelig. Hvis du går for hurtigt frem i træningen, eller hvis du råber og skriger længe om noget, som hunden slet ikke forstår, kan det, hvis det sker gentagne gange, udløse stress hos hunden. Tænk på at være tydelig og bruge korte ord eller kommandoer, og at tydeliggøre disse ved for eksempel at rose eller korrigere. Ved at du er tydelig, undgår du og din hund mange misforståelser, og du risikerer ikke at hunden stresser sig unødigt op.

Stressleg

Det at kaste pinde eller sparke bold med hunden, er noget de fleste hunde kan lide. Dette medfører dog, at hunden kører sig selv op i stedet for at blive træt, som ofte er ejerens hensigt med at få hunden til at løbe så meget som muligt. Dette er en klar stressfaktor, og det er ikke noget, du bør gøre med en let stresset hund. Det anbefales, at du ikke står og kaster pinde til en hund, som snart skal efterlades alene og bør ligge og sove. Her er det bedre med en lang spadseretur i fred og ro, eller at lægge et spor til hunden.

Undgå negativ stress

Hvis en hund er overstimuleret, kan det betyde, at den har vænnet sig til, at have noget at lave hele tiden. Ejeren har antageligvis overstimuleret hunden i bedste mening. Men en overstimuleret hund er ikke i stand til at stresse ned og koble af, hvis der er gået for lang tid. En overstimuleret hund har brug for hjælp til at lære at koble af, blandt andet ved afslapningsøvelser som for eksempel massage. Den bør heller ikke arbejde mere end at gå rolige spadsereture over en længere periode, før træningen kan laves på et mere tilpasset niveau.

 Forskellige racer og individer kræver forskellige mængder af arbejde for at have det godt.

En understimuleret hund har sandsynligvis fået meget lidt motion og aktivering over en periode. Forskellige racer og individer kræver forskellige mængder af arbejde for at have det godt. Det er forskelligt, hvor lang tid det tager, før de havner i den depressionstilstand, som bevirker, at hunden er understimuleret. Dette er også en form for stress, hvor de mange gange slipper af med overskudsenergien ved at spise sofaen op eller noget andet kostbart derhjemme.

For at undgå negativ stress, bør hunden have en tilpas mængde motion og aktivering. Det er også vigtigt, at den lille hvalp i fred og ro bliver socialiseret i forskellige miljøer, således at den i fremtiden føler sig tryg i de fleste situationer og dermed slipper af med stressen, der skyldes usikkerhed. Som ejer gælder det om at være opmærksom på hundens signaler og lære at tyde dem.

Stressede hunde

Bogen "Stressede hunde” er en bog, der på en meget udførlig måde omhandler stress hos hunde. Den er skrevet af Martina Nagel og Clarissa v. Reinhardt, med forord af Anders Hallgren. Bogen er meget beskrivende og fortæller om forskellige episoder fra virkeligheden.