Hunde kan stresse op af at køre bil eller befinde sig i et stressende miljø, hvor der for eksempel er mange hunde samlet på et sted. For meget aktivering og vild leg, især hvis hunden skal være alene lige bagefter, er også ting, der kan være en udløsende faktor for stress hos en hund.

Symptomer på stress varierer

En hund der piver, virker usikker eller er direkte aggressiv kan være stresset. Stress viser sig nemlig på mange forskellige måder. Hunden kan få en såkaldt stressmave, som betyder, at den har følsomme tarme og reagerer ved at få diarré, når den bliver stresset. Et andet tegn på stress er, at hunden pludselig kan begynde at tabe skæl - også kaldet stress-skæl. Hunden kan også vise stress gennem unaturlige handlinger som ved at den for eksempel hektisk slikker sig igen og igen eller bider i poterne.

Tegn på at din hund er stresset:

  • Problemadfærd (hunden kan være afhængig af andre hunde eller have svært ved at være alene).
  • Overdreven slikken af poter.
  • Klø sig overdrevent.
  • Skælproblemer.
  • Problemer med renlighed.
  • Svært ved at slappe af og falde til ro.
  • Halsen og savlen.

Stress kan gøre din hund syg

Hunde, der er udsat for stress over længere tid, kan udvikle problemadfærd. Ikke alene kan hunden føles som om, den er i psykisk ubalance, men det kan også med tiden give forhøjede kortisolværdier og i sidste ende forringet immunforsvar.

Viser din hund nogen af symptomerne på listen? Husk, at det er vigtigt at tale med en dyrlæge for at udelukke sygdom, selvom du tror, det kan være stress, der er årsagen. Der er sygdomme og lidelser, der forårsager de samme symptomer.

Sådan hjælper du en stresset hund

Hvis du tror, at din hund er stresset, er det vigtigt at gennemgå hundens hverdag. En hund, der har smerter, bliver ofte stresset, og det samme gælder, hvis den er over- eller understimuleret. Men hunde er forskellige, og nogen bliver lettere stresset end andre. Du er derfor nødt til at se på hundens personlighed. Der er flere måder at reducere og forebygge langvarig stress på: 

  • Fjern årsagen til stress
    Hvis din hund bliver meget stresset ved særlige lejligheder, er det godt, hvis du kan forsøge at undgå disse situationer.
  • Hav rimelige krav til hunden
    Stil ikke højere krav til din hund, end den kan klare - hverken i hverdagen eller når I træner sammen.
  • Jagtlege med bolde og pinde kan stresse
    Intense jagtlege, såsom boldkast, kan forårsage en stor stigning af stresshormoner. I stedet skal du vælge rolige lege, hvor hunden bruger hovedet og sine sanser.
  • Giv hunden en masse at tygge på
    Når hunden tygger og slikker, har det en beroligende og afstressende effekt. Derfor kan det være en god ide at hjælpe hunden ved at give den et ben eller noget andet at tygge på.
  • Lad hunden bruge næsen 
    Ingen aktivitet har en lige så beroligende effekt, som når hunden skal bruge sin næse. Læg et spor eller lad den lede efter sin mad. 
  • Giv din hund massage
    For at hjælpe din hund med at slappe af kan du massere den roligt og metodisk. Dette producerer velværehormoner, der får hunden til at slappe af.

Vær tydelig

En anden ting, en hund kan blive stresset af, er usikkerhed som følge af, at ejeren er utydelig. Hvis du går for hurtigt frem i træningen, eller hvis du råber højt og længe om noget, som hunden slet ikke forstår, kan det, hvis det sker gentagne gange, udløse stress hos hunden. Tænk på, at være tydelig ved for eksempel at bruge korte ord eller kommandoer og at tydeliggøre disse ved for eksempel at rose eller korrigere. Ved at du er tydelig, undgår du og din hund mange misforståelser, og du risikerer ikke, at hunden stresser unødigt op.

Stressende lege

At kaste pinde eller sparke bold med hunden er noget, de fleste hunde kan lide. Det er vigtigt at vide, at det er en aktivitet, der trigger hundens jagtinstinkt og får dens stressniveau til at stige. Det kan derfor være svært for hunden at slappe af bagefter. Ofte er ejerens hensigt at få hunden til at bruge så meget energi som muligt, så den netop nemmere kan slappe af bagefter, men for en let stresset hund er det en aktivitet, der bør reduceres eller undgås helt. Det anbefales derfor, at du ikke står og kaster pinde til en hund, som snart skal efterlades alene og skal ligge og sove. Her er det bedre med en lang spadseretur i fred og ro eller at lægge et spor til hunden.

En overstimuleret hund

Det faktum, at en hund er overstimuleret, betyder, at den har vænnet sig til at have noget at lave hele tiden. Ejeren har antageligvis overstimuleret hunden i bedste mening, men en overstimuleret hund er ikke i stand til at stresse ned og koble af, hvis der er gået for lang tid. En overstimuleret hund har brug for hjælp til at lære at koble af, blandt andet ved afslapningsøvelser som for eksempel massage. Den bør heller ikke arbejde mere end at gå rolige spadsereture over en længere periode, før træningen kan påbegyndes på et mere tilpasset niveau.

En understimuleret hund

En understimuleret hund har sandsynligvis fået meget lidt motion og mental aktivering over en periode. Forskellige racer og personligheder kræver forskellige mængder af arbejde for at have det godt. Det er derfor vigtigt at finde balancen for den enkelte hund. Understimulering viser sig på lidt forskellige måder, nogle hunde finder deres egne måder at få afløb for deres energi ved for eksempel at spise sofaen eller noget andet derhjemme.

Moderat træning er bedst

For at undgå stress bør hunden have en tilpas mængde motion og aktivering. Det er også vigtigt, at den lille hvalp i fred og ro bliver socialiseret i forskellige miljøer, således at den i fremtiden føler sig tryg i de fleste situationer og dermed er velforberedt på voksenlivet. Som ejer gælder det om at være opmærksom på hundens signaler og lære at tyde dem.

Få hjælp fra en instruktør

Nogle gange kan det være svært at hjælpe og træne en stressede hund på egen hånd. Derfor kan det være en god idé at kontakte en uddannet instruktør eller hundepsykolog, der kan guide og støtte dig.