De fleste firbenede patienter hos dyrlægen siger vov. Det viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring, der har nordens største database med information om hunde og kattes sundhed. En ny analyse af tallene for svenske dyr viser, at hunde er omkring dyrlægen dobbelt så ofte som katte.

De svenske tal er meget spændende, og vi mener, at tallene kan overføres til Danmark, hvor vi næsten har den samme sammensætning af racer. Det er også vores oplevelse herhjemme, at hunde besøger dyrlægen oftere end katte.

Man skal huske på, at katte ikke er små hunde, men en helt anden dyreart med andre skadeforekomster. Kattens livsstil kan være en god grund til, at de besøger dyrlægen mere sjældent. Mange katte går sine egne veje og lever det meste af dagen udenfor, hvorfor ejeren ikke kan være så opmærksom på ændringer i kattens helbred, sammenlignet med en hund, der lever tættere på sin herre.

 Årsagen til hundens hyppigere dyrlægebesøg kan også tilskrives, at hunde varierer meget i både størrelse og udseende. Der findes langt flere forskellige hunderacer frem for katteracer.

I Danmark har vi 320 registrerede hunderacer sammenlignet med under 30 katteracer.

På baggrund af undersøgelsen konkluderer Agria Dyreforsikring, at en af de hunderacer, der besøger dyrlægen færrest gange, er Finsk Spids, der er en meget populær hunderace i Sverige. Dansk Spids, Dansk/svensk Gårdhund og Skye Terrier også er racer, der sjældent er hos dyrlægen.

Den sundeste katterace er Ragdollen, der har det karakteristiske sort-hvide-mønster på ører og omkring øjne. Ragdoll besøger dyrlægen lige så sjældent som den almindelige blandede huskat.En anden sammenligning viser, at hunderacen Dogue de Bordeaux, også kaldet Fransk Mastiff, besøger dyrlægen næsten dobbelt så ofte som den racekat, der er flest gange hos dyrlægen, nemlig Siameserkatten.De registrerede dyr i statistikken har alle været sygeforsikret og har overskredet selvrisikoen, hvilket betyder, det er de lidt større og mere bekostelige dyrlægebesøg, der er fokus på i undersøgelsen. Resultaterne er baseret på forskningsmaterialerne Agria Cat Breed Profile og Agria Dog Breed Profile.


Antal unikke dyrlægebesøg per 10.000 forsikrede hund eller kat

Hunde:

  • Flest besøg: Dogue de Bordeaux, 2.700 besøg
  • Færrest besøg: Finsk Spids, 650 besøg
  • Alle hunde i gennemsnit, 1.300 besøg 

Katte:

  • Flest besøg: Siameser, 1.250 besøg
  • Færrest besøg: Ragdoll, 760 besøg
  • Huskatte i gennemsnit, 750 besøg 

Hvert år bidrager Agria Dyreforsikrings forskningsfond til forskning om hund og kat. I 2015 har hunderacer som boxer, mops og spaniels fået en del af forskningsfondens fem millioner kroner, der er gået til undersøgelse af sygdomme, der er almindelige hos disse racer.