Mange danskere med få ressourcer til rådighed, f.eks. studerende, ældre eller børnefamilier, drømmer om at udvide familien med en ny bedste ven. Det er ikke nok med tid og kærlighed - økonomien spiller nemlig en afgørende rolle i at kunne tilbyde en hund et godt og langt liv. Men med omhyggelig planlægning før hundekøbet er der faktisk meget, du kan gøre for at få et økonomisk hundehold. Du kan f.eks. vælge en race, der kræver mindre pelspleje og ikke spiser så meget. Her får du fem gode råd til, hvordan du kan undgå, at en hund bliver hundedyr.

1. Vælg hunderacen med omhu

Det er meget forskelligt fra race til race, hvor meget pleje hunden har brug for. Nogle hunde har en pels, der kræver regelmæssig trimning. Enten må du investere i udstyret og gøre det selv eller betale dig fra det på en hundesalon. Alle hunde kan blive syge eller komme til skade, men nogle racer er oftere til dyrlægen, fordi de har racespecifikke problemer. Vælger du en hunderace, der normalt har en længere levetid, vil I nyde hinandens selskab i længere tid.

2. Hundekøb - tænk over prisen

En voksen hund eller hvalp kan koste alt mellem 3.000 kr. og 25.000 kr. alt efter, hvor eftertragtet hunderacen er. De fleste racer koster imidlertid omkring 10-15.000 kr. Vil du have en racehund, kan du nogle gange finde omplaceringshunde, og hos Dyreværnet er der mange fine hunde for små penge, der trænger til nyt hjem.

3. Hundefoder - spiser hunden meget eller lidt

Vælg et kvalitets hundefoder der er tilpasset hundens alder og aktivitetsniveau. Med det rette foder i den rette mængde er der mange penge at spare. Hundens størrelse har selvfølgelig også en betydning. F.eks. spiser en papillon for cirka 45 kr. om måneden - til sammenligning spiser en golden retriever for cirka 260 kr. om måneden.

4. Tilbehør til hunden - køb brugt

Når en hund kommer til familien, skal der købes en del nye ting. Hundekurv, legetøj, børster og bur til bilen kan nemt købes på Den Blå Avis eller Facebook. Pæne, rengjorte ting kan få et nyt, langt liv hos dig og din hund.

5. Forsikring - undgå store udforudsete regninger

Det er altid en god idé med en forsikring, der giver dig erstatning, hvis du havner hos dyrlægen med din hund. Forsikringspræmien kan variere alt efter, hvor ofte en hunderace er til dyrlægen; hunderacer, der sjældent besøger dyrlægen, er som oftest billigst at forsikre. Du kan også sænke forsikringspræmien ved at øge din selvrisiko og sænke erstatningssummen - men husk at prisen på en forsikring ofte afspejler dækningen. Flere selskaber tilbyder desuden månedsbetaling, så du kan dele udgiften lidt op.