Nogle hundeejere vil på et tidspunkt befinde sig i en situation, hvor deres beslutninger og handlinger kan få en afgørende betydning for deres hunds overlevelse. Heldigvis kan meget af det, vi har lært om førstehjælp til mennesker, også bruges på dyr. Det gælder f.eks. Heimlich-metoden, når noget er kommet i den gale hals, og hjertemassage ved hjertestop. Dyrlæge Mogens Brix fra Agria Dyreforsikring fortæller her, hvad du kan gøre, hvis forskellige situationer opstår, og også hvordan visse ulykker forebygges.

Kend din hunds normale adfærd, temperatur og åndedræt

Førstehjælp kan forhindre hundens kritiske tilstand i at blive forværret og i ekstreme tilfælde, hvor hunden har været udsat for et livstruende traume, kan du med de rigtige redskaber redde hundens liv. For at forstå, hvordan din hund agerer når den er syg, er det nødvendigt at du kender til din hunds udseende og adfærd når den er rask.

Husk at det altid er godt at kende din hunds normal. Tjek derfor temperatur, puls og åndedræt på din hund en gang imellem, så du nemmere kan konstatere, hvornår den er over normalen.

Hundens normaltemperatur

En voksen hunds normaltemperatur skal ligge på 37,5 til 39,0 grader, mens den kan være højere hos en ung hund. Hundens temperatur tages i endetarmen, og det skal helst gøres om morgenen, eller når hunden har været i ro i mindst 20 minutter.

Hundens normale puls og vejrtrækning

Hundes puls er meget forskellig alt efter størrelse: Små hunde: 90-120 slag pr. minut, og større hunde har lavere frekvens: 65-90 slag pr. minut, og endelig skal hunden trække vejret 10-30 gange i minuttet, igen afhængigt af størrelse, dvs. jo større hund, jo langsommere vejrtrækning. Et godt råd er at mærke, hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og så gange med fire.

Forhold dig rolig!

Det allervigtigste råd er, at du ikke går i panik, men derimod bevarer roen, så du kan overskue situationen og gøre det rigtige i den rigtige rækkefølge. Præcis som ved mennesker, er det værste du kan gøre, ikke at gøre noget!

Allerførst skal du stoppe ulykken ved at alarmere folk i nærheden til f.eks. at stoppe trafikken på sikker vis, indtil hunden er fjernet fra vejbanen. Det kan også være et hundeslagsmål – her gælder det selvfølgelig først og fremmest om at få skilt hundene ad. 

Hvis hunden er ved bevidsthed, skal du gøre dit bedste for at berolige den. Det kan være nødvendigt at binde noget forsigtigt om hundens snude, så du ikke bliver bidt, mens du forsøger at hjælpe den.

5 situationer hvor hunden kan få brug for førstehjælp

Førstehjælp hvis hunden er bevidsløs 

Er hunden bevidstløs, skal du kontrollere, om den trækker vejret og mærke dens puls. Du bruger den metode, der hedder ABC-metoden (Airway, Breathing, Cirkulation). 

Læg hunden sådan, at den kan trække vejret frit og tjek for evt. fremmedlegemer i luftvejene. Træk tungen ud. (Airway).

Dernæst tjekker du, om hunden trækker vejret – se, lyt, føl. Trækker den ikke vejret, må du iværksætte kunstigt åndedræt ved hjælp af “mund til snude”-metoden. Læs under afsnittet "Kunstigt åndedræt til hund", hvordan det gøres. (Breathe).

Mærk efter pulsslag. Det mærkes bedst lige bag albueleddet i hundens venstre side. Mærker du ingen puls, skal du give hunden hjertemassage. Læs afsnittet "Hjertemassage til hund", hvordan det gøres. (Circulation).

Sådan stopper du blodtab hos din hund

Hvis hunden har fået et sår, der indebærer kraftig blødning, kræver det, at man lægger pres på såret. Det kan man gøre med bandage eller kompressionsbind, men har man ingen af delene, må man bruge håndkraft. Tag et stykke stof eller lignende, pres det mod såret, og tryk til, indtil blødningen ophører. Trykket på såret skal være hårdt, men det må ikke blokere for blodtilførslen. Kontakt en dyrlæge til vurdering af yderligere behandling.Stammer blodet fra et bidsår, skal hunden under alle omstændigheder til dyrlægen, da der meget ofte går infektion i bidsår.

Hvis hunden går i chok

Der er en risiko for, at hunden går i chok ved en voldsom ulykke. Symptomer på chok er blege slimhinder, svag og overfladisk puls samt uregelmæssig vejrtrækning. Hunden får desuden kolde ører og poter. Nus hunden blidt for at berolige den, og tal stille og roligt til den. Hold hunden varm på stedet og under transporten til dyrlægen. Husk, at ved mistanke om traume på rygsøjlen, forsøges denne understøttet bedst muligt, eventuelt ved brug af plade/stramt tæppe under løft ind i bil.

Når hunden får noget galt i halsen

Først skal du selvfølgelig prøve, om du kan få genstanden ud med håndkraft. Men pas på, at du ikke får skubbet genstanden længere ned eller bliver bidt. Selv den sødeste hund kan finde på at bide, hvis den er i panik. 

Lykkes det ikke, skal du bruge Heimlich-metoden, som også bruges på mennesker. Hvis det er en større hund, griber du fat om hundens brystkasse bagfra under forbenene og trykker til, flere gange, indtil det, der sidder fast, forhåbentlig kommer op. Er det en mindre hund, skal du trykke den på maven under ribbenene. Kræfterne skal selvfølgelig tilpasses hundens størrelse, men der skal altså trykkes til.

Når hundelegen går galt

Du skal være forsigtig hvis du kaster pinde til din hund. Ud over at mange hunde bliver stressede ved gentagne pindekast, kan pinde ofte ende med at lave skader på hundens hals og mundhule.

Har du en hund, der er slem til at gnave i alt, er der også risiko for, at den får det galt i halsen. Så prøv at foregribe ved at sørge for, at de ting, hunden får at lege med, er “gnavesikre”, og gå en ekstra runde i hjemmet og haven med det for øje at finde de ting, som din hund kan finde på at gnave i stykker og få galt i halsen.

Telefonnummeret til dyrlægen

Sørg for at have dyrlægens og dyrehospitalets navn, adresse og telefonnummer indkodet i din telefon, så du ikke skal spilde kostbare minutter med at finde det frem. Ring til dyrehospitalet i forvejen, så de ved, at der er en skadet hund på vej.

Kunstigt åndedræt til hund

Står du i en situation, hvor det er nødvendigt at give din hund kunstigt åndedræt, så bør du følge denne vejledning:

  • Tag en dyb indånding og placer din mund over hundens snude.
  • Blæs roligt ind og kontroller at hundens brystkasse hæver sig. Hvis hunden er lille, skal du passe på med at blæse for kraftigt.
  • Vent på at hunden selv ånder ud.

Gentag dette hvert 5. sekund. 

Hjertemassage til hund

  1. Læg hunden på dens højre side på en fast overflade. Knæl ved hundens ryg, og læg hænderne samlet på den nederste del af brystet.
  2. Tryk ned på brystet, men pas på ribbenene. Tag ikke for hårdt på mindre hunde.
  3. Gennemfør kombination af kunstigt åndedræt og hjertemassage i f.eks. forholdet 1 til 5 (5 hjerte kompressioner afbrudt at 1 kunstigt åndedræt – husk at holde pause i kompressioner under kunstigt åndedræt.
  4. Gentag kombinationen af hjertekompressioner og kunstigt åndedræt i op til 5 minutter, indtil vejrtrækning og puls begynder igen.
  5. Hold kort pause hvert minut for observering af spontan respiration, og føl efter hjerteslag på venstre siden af brystkassen. 
  6. Bring hunden til dyrlægen så hurtigt som muligt.