Lovpligtig eller udvidet ansvarsforsikring?

Som udgangspunkt siger hundeloven, at man skal have sin hund ansvarsforsikret. Den lovpligtige hundeansvarsforsikring dækker, hvis din hund gør skade på andre mennesker eller deres ting (herunder bider en anden hund).

Forsikring og Pension skriver følgende: Har din hund bidt andre personer eller på anden måde været impliceret i en skade/ulykke - fx løbet ud foran en bil, skal du anmelde skaden til din hundeansvarsforsikring.

Ansvarsforsikring er lovpligtigt i Danmark

Forsikringsselskaberne har valgt både at tilbyde en almindelig lovpligtig ansvarsforsikring og en udvidet ansvarsforsikring. Men der er forskel på hvornår de kræver, at du tegner den ene frem for den anden. Nogle selskaber kræver at du tegner udvidet ansvarsforsikring bare du skal til hvalpetræning, da hunden kan gøre skade på ikke sagesløse (hundetræneren). Hos andre selskaber (bl.a. Agria Dyreforsikring) dækker den lovpligtige ansvarsforsikring både ved hvalpetræning, hundetræning, agility, udstilling mm. Her kræves kun udvidet ansvarsforsikring, hvis man træner decideret bidearbejde med sin hund som f.eks. IPO eller træning hvor hunden skal fange eller fastholde en person. Det er en god ide at undersøge det, inden du starter til træning, så du er korrekt dækket ind.

Bliver din hund passet, kan en udvidet ansvarsforsikring hos Agria give ekstra dækning, hvis hundepasseren bliver bidt - læs mere under afsnittet nedenfor "Hvordan dækker forsikringen når hunden bliver passet".

Case - Mand bidt af "fremmed" hund

En mand er ude og gå en tur i skoven i foråret 2013. Han nyder det gode vejr. Der kommer en stor sort hund løbende hen mod ham, og den ser ikke særlig venlig ud. Han rækker hånden ud for at hilse på den, med det resultat at hunden bider ham. Det er ikke meget voldsomt, men han har fået en 3 cm flænge i armen, så han tager til lægen. Lægen renser såret og syr det sammen.

Resultatet er at hunden bider ham

Desværre opstår der problemer og manden må opereres flere gange, og er sygemeldt i rigtig lang tid, og mister sit job. Efter et år, ser det ud som om han får deciderede mén efter dette bid. Skaden kommer formentlig til sammenlagt at koste omkring 1,6 millioner kroner.

Ejeren havde heldigvis en gyldig ansvarsforsikring.

Min tæve har fået hvalpe. Skal hvalpene ansvarsforsikres?

Alle hunde skal have en ansvarsforsikring. Hvalpene er ofte medforsikrede under tævens ansvarsforsikring, så længe de opholder sig hos moderdyret (og er under en vis alder, eks. 4 måneder). Det er meget vigtigt, at den nye ejer får tegnet en ansvarsforsikring når hvalpen flytter hjemmefra.  Og super godt også at overveje, om det ville være en god ide for dem, at få den sygeforsikret også. Jo tidligere man sygeforsikrer desto bedre. Så risikerer man ikke at hvalpen når at fejle noget som forsikringsselskabet så vil tage forbehold for i en fremtidig sygeforsikring.

Min hund har ødelagt en dørkarm derhjemme ved at bide/kradse i den. Dækker ansvarsforsikringen?

Nej. Når man anskaffer sig en hund medfølger der en del udgifter, og dette inkluderer de ting den eventuelt måtte ødelægge i eget hjem. Man kan sige, at det er en risiko man har accepteret ved at anskaffe sig en hund.

Hvad hvis min hund bliver bidt af en anden hund og skal behandles for bidsår?

Her opstår ofte misforståelser og frustrationer. Vi som hundeejere regner med, at det er den anden hunds ansvarsforsikring der skal dække ens dyrlægekvitteringer. Men faktisk er reglerne, at din hunds egen sygeforsikring skal dække først (hvis du har en). Så dækker den anden hunds ansvarsforsikring det, som sygeforsikringen ikke dækker. Dette skyldes at ”tingskade kommer før ansvarsskade”, og ifølge loven er en hund en ”ting”. Mange synes det er unfair, men sådan er det (uanset hvilket forsikringsselskab du vælger).

Accept af risiko?

Der er sager hvor ansvarsforsikringen ikke dækker eller kun dækker delvist, eksempelvis når din hund bliver bidt af en anden hund. Det er sager, hvor man på en måde har accepteret risikoen. Et eksempel kunne være, at man lukker 2 hunde ind i en løbegård så de kan lege, og de så pludselig bliver uvenner. Forsikringsselskabet vil dog altid vurdere hele hændelsesforløbet.

Case - Accept af risiko

Du skal ud og handle sammen med din mor. I lader din hund sidde i din mors bil, mens I er inde og handle. Da I kommer ud igen efter 45 minutter, har din hund raseret bilen indvendigt. Dele af bagsædet er kradset/bidt i stykker. Ansvarsforsikringen dækker ikke, da I har accepteret risikoen, ved at lade hunden være alene i bilen.

Overfaldet af ukendt eller uforsikret hund?

Nogle gange slipper den angribende hund væk, inden man har sikret sig hundens/dens ejers identitet. I andre tilfælde viser det sig, at hunden slet ikke er ansvarsforsikret.

De forsikringsselskaber, der sælger lovpligtige hundeansvarsforsikringer, har forpligtet sig til også at erstatte de skader som ukendte eller uforsikrede hunde forårsager, så i nogle tilfælde kan der ydes erstatning alligevel. Du kan læse mere om dette på Forsikring og Pensions hjemmeside, hvor du også finder en skadesanmeldelse.

Bliver hunden passet af andre, f.eks. mens du er på ferie, dækker forsikringen ikke de skader, hunden laver hos dem, der passer den.

Hvordan dækker forsikringen når hunden bliver passet?

Det kan være vigtigt, at sætte sig ind i hvordan forsikringen dækker eller ikke dækker, når du får din hund passet. Som hovedregel bliver den person der har hunden i sin varetægt (som passer den), anset for at være besidder, og bliver derfor sidestillet med dig som ejer.

Forsikring og Pension skriver følgende: ”Bliver hunden passet af andre, f.eks. mens du er på ferie, dækker forsikringen ikke de skader, hunden laver hos dem, der passer den. Når man siger ja til at passe hunden, siger man også ja til at der kan opstå skader. Man har accepteret en risiko.”

Den lovpligtige ansvarsforsikring dækker, hvis din hund gør skade på andre mennesker eller deres ting. Når du får din hund passet, vil den der passer hunden oftest blive anset for at være besidder, og vil i så fald ikke være dækket, lige som der ikke er dækning hvis din hund bider dig eller ødelægger dine ting. Det vil sige, at en almindelig ansvarsforsirking ikke dækker, hvis din hund bider den der passer den for dig, og heller ikke hvis den ødelægger denne persons ejendele.

Få dækket hundepasser ved bidskade hos Agria

Ny forsikringsdækning hos Agria

Som noget nyt, tilbyder Agria en udvidet dækning. Udover dækningen på Agria Ansvarsforsikring, dækker den Udvidede Ansvarsforsikring erstatningsansvar for personskade på hundepasser (person der passer hunden for forsikringstager i en periode på maksimum 30 dage). Erstatning af personskade på hundepasser reduceres med evt. erstatning fra anden forsikring eksempelvis arbejdsskadeforsikring.

Case - slåskamp i hundepension

Basse bliver passet på en hundepension i sommerferien. Den er vant til at komme på hundepensionen og kommer godt ud af det med pensionsejerens hund Fido, men en søndag hvor de er ude og lege sammen i løbegården, går det galt. De kommer op og slås. Basse er den stærkeste, og han bider Fido som får flere bidsår. Der er blod over det hele. Fido kommer til dyrlægen, bliver lappet sammen og skal behandles i 10 dage med penicillin og smertestillende. Regningen lyder på 6.500 kr.

Basses ansvarsforsikring dækker ikke nogen af udgifterne til dyrlægen. Dette fordi pensionen er besidder af Basse og ejer Fido.

Ansvarsforsikringen dækker ikke skader på egner/besidders ting, i dette tilfælde hund. Det svarer lidt til at en og samme ejers hunde bider hinanden.

Heldigvis har Fido en sygeforsikring med medicintillæg. Denne dækker udgifterne kun fratrukket selvrisiko og egenbetaling.

Skal du passe en eller flere hunde, kan det derfor være en rigtig god ide, at spørge ind til om den har en sygeforsikring, da denne altid vil dække hvis hunden bliver bidt. Så er det kun selvrisikoen og lignende der ikke bliver dækket.

Hvad skal jeg gøre for at være bedst muligt sikret?

Vi anbefaler, at du tegner både den lovpligtige ansvarsforsikring samt sygeforsikring til din hund. Sygeforsikringen dækker hvis din hund bliver syg eller skadet, også hvis den bliver bidt af en anden hund. Den lovpligtige ansvarsforsikring dækker kun de skader, som den måtte lave på andre mennesker og deres ting (ikke besidder).

Er du i tvivl på om din skade er dækket?

Der er aldrig to sager der er ens, og forsikringsselskaberne tager alle omstændigheder med når de vurderer om der skal ydes erstatning eller ikke. Så hvis du er tvivl om din sag er dækket eller ej, skal du kontakte dit forsikringsselskab.

Artiklen er bragt med tilladelse fra Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin, HUNDEN. DKK er med over 30.000 medlemmer Danmarks største forening for alle slags hundeejere. Læs mere på www.dkk.dk