Et hundekram kan hurtigt få humøret op, hvis skoledagen har været frustrerende. Hver eneste dag står hunden Molly klar til at kramme, når 11-årige Marcus Holland Jensen kommer hjem.

Marcus har ADHD. Han bliver hurtigt meget vred, har svært ved at koncentrere sig eller overskue sin skoledag i femte klasse. Men den energiske Molly giver tryghed, spreder glæde og får ham til at fokusere. 

Molly er nu kåret til sjællandsk ugevinder i Agria Dyreforsikrings landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt 2016. Ud af 250 tilmeldte sjællandske dyr blev fem nomineret, og her endte dommerpanelet med at pege på Molly som den største dyrehelt på Sjælland og øerne.

Marcus blev diagnosticeret med ADHD i børnehaveklassen. Han plagede i flere år om at få en hund, men hans forældre ville være sikre på, han var moden nok til at tage sig af den. For knap tre år siden overraskede de ham med nyheden om, at familien nu skulle hente en hvalp, Molly.

Marcus’ mor Sussi Holland Jensen havde en forhåbning om, at en hund kunne være med til at give struktur til Marcus’ hverdag, men hun havde ikke forestillet sig, at hendes søn og Molly ville få så stærkt et bånd.

“Verden kan lynhurtigt ramle sammen, når man har ADHD. Marcus kan blive ekstremt vred eller meget ked af det på et splitsekund, og i de situationer er Molly der med det samme. Hun fornemmer, hvordan hans humør er. Så kommer hun og lægger sit hoved eller en pote på hans lår og siger sådan en særlig lyd, hun brummer. Det lyder rigtig sjovt, og Marcus synes, det er så fjollet, at han bliver i godt humør igen,” forklarer Sussi.

Molly sætter dagen i faste rammer

Molly er også med til at sætte dagen i faste rammer. Hun ved, hvornår det er sengetid i hjemmet i Kalundborg og gør Marcus opmærksom på, at de altså skal til køjs, for hun sover i hans fodende. Hunden, der er en blanding mellem en labrador og en samojed, er ikke trænet som terapihund, det er indbygget i hende.

“Hun er en glad og aktiv fjollegøj, men hun er meget opmærksom på os alle, og der er altså noget helt særligt ved at kigge ind i hendes store og intense hundeøjne. Det er, som om hun siger: “Nu er jeg her for dig”,” siger Sussi.

Det var Marcus, der fik sin mor til at tilmelde Molly Agria Dyreforsikrings konkurrence. Han er en stor dyreven, der også elsker hjemmets fem katte, men han synes, Molly er den største helt i pels.

“Molly får Marcus til at blive bevidst om sit humør, hvis vreden bobler i ham. De er i en slags symbiose, og hun er hans stopklods i de situationer, hvor han er ved at blive meget udfarende. Så lægger hun en dæmper på ham og holder ham fast i nuet,” forklarer Marcus’ mor.

Sussi er ikke i tvivl om, at hun vil anbefale andre familier i samme situation at få et kæledyr.

“ADHD kan være udfordrende. Hverdagen kan føles som ragnarok, hvor alting er ude af balance. Men dyr er altid i balance, og det skaber ro og harmoni at have dem omkring sig. En hund der logrer og putter med en, det giver en umiddelbar ro,” siger hun.

Familien ser ikke Marcus’ diagnose som en svaghed, men som en ressource og en mulighed for at tænke skævt og løse opgaver på en anden måde.

“Diagnosen er en force, han skal lære at udnytte. En ADHD-hjerne er lidt som en Ferrari, den kan hurtigt komme i omdrejninger, men man skal også kunne styre den. Marcus ser verden anderledes end os andre og finder løsninger på en helt anden måde, det ser jeg som en fordel. ADHD-børn skal ikke stigmatiseres,” fastslår Sussi.

En sjette sans

Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, er med i Agria Dyreforsikrings dommerpanel, der har kåret Molly som sjællandsk ugevinder. Hun var ikke i tvivl om, at Molly skulle tildeles titlen.

”Hunde er flokdyr, og derfor er de meget opmærksomme på, hvordan andre individer i deres familie har det. De aflæser kropssprog og mimik, de lytter til vores stemmer og dufter ændringer i vores kropskemi. Derfor kan hunde også vise sig at være særligt gode til at fornemme, når børn - eller voksne - i deres familie ikke har det så godt og opsøge dem. Sådan en hund er Molly. Hun har en sjette sans, der viser hende, hvornår hendes 11-årige ven har brug for hende. Mollys glade væsen giver tryghed, fjerner fokus fra "dumme ting", får Marcus til at slappe af og sikkert også grine,” siger hun.

Med titlen følger et års sygeforsikring af Molly, en præmiepakke fra Agria Dyreforsikring og 5.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed. Marcus har bestemt, at pengene skal doneres til Dyreværnet.

Molly har i midten af november mulighed for at blive kåret til Danmarks Dyrehelt, når den landsdækkende titel uddeles. Her er Molly oppe imod fire katte fra Vorbasse i Jylland og en hest fra Fyn.

Om Danmarks Dyrehelt

Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark er Agria Dyreforsikring igen i år på jagt efter Danmarks Dyrehelt.

Kæledyrene i Danmark fortjener anerkendelse for deres trofasthed og gode gerninger. Agria Dyreforsikring står bag konkurrencen, der i uge 42, 43 og 44 kårer lokale ugevindere - og midt i november kårer Danmarks Dyrehelt 2016.

Alle kæledyr kan deltage, det kræver blot, at deres ejer hjælper dem med at uploade et billede til Agria Dyreforsikrings Facebook-side og skriver en lille tekst om, hvorfor kæledyret er en sand dyrehelt.

Danmarks Dyrehelt 2015 blev servicehunden Mocca fra Rødovre, der hjælper sin ejer, Christina, der har knogleskørhed og sidder i kørestol.

Tidsplan

 • Jysk vinder blev kåret i uge 42

○   Fire katte fra Vorbasse varmede Niels Jørgen, mens han et helt døgn lå på sit gulv ramt af en blodprop i hjernen

 • Fynsk vinder blev kåret i uge 43

○   Den islandske hest Abel er årsag til, at 19-årige Cecilia, der er fysisk handicappet, ikke længere er bundet til en kørestol

 • Vinder fra Sjælland og øerne blev kåret i uge 44

○   Hunden Molly beroliger og opmuntrer 11-årige Marcus, der har ADHD

 • Danmarks Dyrehelt 2016 kåres i midten af november

Dommerpanel

 • Christina Davidsen, Moccas ejer og bestyrelsesmedlem i STH Servicehunde til Handicappede
 • Karina Ryborg, dyrlæge, Gråsten Dyrehospital
 • Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse, Dyrenes Beskyttelse
 • Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent, Dansk Kennel Klub
 • Susanne Wehnert, formand, Jydsk Racekatte Klub
 • Cathrine Dufour, olympisk dressurrytter, Dufour Dressage
 • Sonja Karaoglan, direktør, Agria Dyreforsikring

Ugepræmier

 • 5.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed
 • Et års sygeforsikring til kæledyret
 • Agria-præmiepakke til en værdi af 500 kroner

Den store hovedpræmie

 • 20.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed
 • Agria-præmiepakke til en værdi af 1.000 kroner
 • Fotosession for Danmarks Dyrehelt og ejer med professionel fotograf