Sommeren bringer ofte vejr, der får os til at længes efter stranden og en kølig dukkert. Og det er ikke kun os mennesker, der længes, også hunden bliver glad for en tur til vandet. Den har lige så stort et behov for at blive kølet ned, som vi har. Samtidig er en strand en fantastisk legeplads for en hund, da der er mange nye dufte og indtryk, der kan stimulere den.

Vil man tage hunden med på stranden, så er det godt at kende reglerne. Det er fx ikke alle strande, hvor hunde må færdes. Der findes faktisk 220 danske strande, hvor man ikke må have hunden med. Ved disse strande vil man se et blåt flag, som symboliserer, at det ikke er en strand for hunde. Førerhunde og andre hunde på arbejde er naturligvis undtaget. Desuden skal hunde på stranden om sommeren være i snor, selvom det er fristende at lade hunden løbe løs. Reglen er, at mellem d. 1. april og d. 1. oktober skal hunden være i snor på de offentlige strande i Danmark.

Man kan med fordel også planlægge strandturen således, at den er uden for “myldretiden”. Tager man på stranden om morgenen, sen eftermiddag eller aften, så undgår man at møde mange strandgæster, og man undgår først og fremmest solen, når den står højest på himlen.

Pas på de blågrønne alger

Har temperaturen været høj i længere tid, så skal man holde øje med blågrønne alger i vandet. Algerne giver sig ofte til kende som et grumset “tæppe” i overfladen med hvidt skum. Når hunde bader, så sluger de lidt vand, og hvis dette vand har høj koncentration af blågrønne alger, så kan hunden blive svært forgiftet og komme i livsfare. Man kan orientere sig hos relevante myndigheder, hvis man er i tvivl om algekoncentrationen ved den lokale strand eller badesø. Symptomerne på algeforgiftning er typisk, at hunden er urolig, ryster, kaster op eller går slingrende. Hvis man har mistanke om algeforgiftning, skal dyrlægen kontaktes med det samme.

Gode råd til strandturen med hunden

  • Sørg for at vise hensyn til andre gæster på stranden.
  • Husk hømhøm-poser og frisk vand til hunden.
  • Hvis man er i bil, er det en god idé at tage nogle gamle håndklæder med, da hunden ofte er både våd og sandet efter en god dukkert.
  • Husk, at hunden ikke har sko på. Kan man ikke holde sin hånd eller bare fod på underlaget på grund af varmen, så brænder det også hundens poter.
  • Ser vandet beskidt ud, så bør hunden holdes på stranden.
  • Viser hunden symptomer på forgiftning (opkast, sløvhed, diarré) efter en tur i havet, bør man kontakte sin dyrlæge.