Sammen med sin norske forskerkollega, Anne Selven Kallerud, på NMBU (Norges miljø- og biovidenskabelige universitet) ønsker Emma Persson-Sjödin, der er tilknyttet SLU, at skabe en stabil videnskabelig base for at fortolke objektiv bevægelsesanalyse hos haltende heste, der longeres gennem projektet "Rundt og rundt i cirkler – tid til at bevæge sig fremad med halthedsdiagnostik ved longering".

Mere kompleks vurdering

At longere en hest, der viser halthed på buet spor, gøres for at forsøge at lokalisere, hvor haltheden sidder henne.

”Longering er en vigtig del af halthedsundersøgelser og også en almindelig måde for hesteejere at foretage en hurtig bevægelseskontrol derhjemme. Det buede spor gør dog vurderingen af hestens bevægelser mere kompleks, og her ønsker vi at tilføje viden, der gør denne vurdering mere sikker”, siger Emma Persson-Sjödin.

Emma Persson Sjödin och Anne Selven Kallerud.

Gennem projektet ønsker de to forskere at skabe viden, der kan hjælpe hesteejere med at opdage halthed tidligt derhjemme samt give sikrere og forbedret halthedsdiagnostik ved halthedsundersøgelser.

”Både tilgængeligheden og anvendelsen af objektive systemer blandt dyrlæger er steget markant de seneste år. Dette er en meget positiv udvikling, da vi ved, at visuel vurdering ikke er tilstrækkelig sikker. Det er dog vigtigt, at indsamlede data fortolkes korrekt”, konstaterer Emma Persson-Sjödin.

Flere lande samarbejder

Forskningsprojektet vil blive udført med hjælp fra flere internationale samarbejdspartnere.

”Udover NMBU i Norge samarbejder vi også med Utrecht University i Holland og en privatklinik i Lüsche, Tyskland, så en af de store udfordringer vil være at håndtere de store mængder data, der indsamles hos både dem og os på SLU.” 

Om Agrias forskningsfond