Under overskriften "Halthed eller lateralitet - hvornår er en bevægelsesasymmetri betydningsfuld?" har Marie Rhodin og hendes team på SLU undersøgt, om et uregelmæssigt bevægelsesmønster altid skyldes smerte, eller om det nogle gange kan være en naturlig dominans i hestens ene side.

"I et tidligere studie blev vi overraskede, da det viste sig, at 73 procent af rideheste i træning, som blev vurderet som raske af deres ejere, havde et uregelmæssigt bevægelsesmønster, såkaldte bevægelsesasymmetrier, som vi kunne måle ved hjælp af sensorteknologi, og mange af hestene ville sandsynligvis være blevet betragtet som halte ved en veterinærundersøgelse", siger Marie Rhodin, dyrlæge og forsker ved SLU.

Smerte eller lateralitet?

Resultatet rejste spørgsmålet om, hvorvidt et uregelmæssigt bevægelsesmønster altid skyldes smerte, eller om det kan være en naturlig dominans i hestens ene side, såkaldt lateralitet eller sidighed, der får den til at bevæge sig uregelmæssigt?

"Hvis det viser sig, at smerte forårsager det uregelmæssige bevægelsesmønster hos alle de heste, der anses for raske og er i træning, står vi over for et enormt dyrevelfærdsproblem. På den anden side står vi over for andre problemer, hvis vi behandler heste med naturlige bevægelsesasymmetrier, der egentlig er raske", mener Marie Rhodin, som hurtigt startede næste studie.

Majoriteten bevægede sig uregelmæssigt

Over hundrede unge heste blev rekrutteret, og det viste sig ved hjælp af sensorteknologi, at cirka 60-70 procent af de unge, utrænede heste bevægede sig uregelmæssigt i starten af undersøgelsen. For at undersøge fundet nærmere besluttede Marie og hendes team at følge de unge heste i to år og evaluere, hvordan deres bevægelsesmønstre udviklede sig, og om de viste tidlige symptomer på ortopædisk sygdom.

Unghestene blev undersøgt hver tredje måned med en bevægelsesanalyse samt klinisk veterinærundersøgelse. Rytteren blev også bedt om at besvare spørgsmål om, hvordan han eller hun oplevede hestens sidighed under ridning. Samtidig blev der udført en undersøgelse med 80 føl og 120 højtydende rideheste for at undersøge deres bevægelsesmønstre og forbindelsen til lateralitet. Store mængder data blev indsamlet.

"Resultaterne viser, at bevægelsesasymmetrier allerede er almindelige hos føl, mens hestenes sidighed ikke synes at være årsagen til bevægelsesasymmetrierne, da der ikke var en stærk sammenhæng mellem bevægelsesanalyserne og svarene fra rytterne. Der blev også udført en test på 32 unge heste, der viste, om de systematisk foretrak at sætte det venstre eller højre forben frem, når de skulle spise af en spand. Kun 7 heste (22%) satte systematisk det ene forben frem, men denne sidighed forklarer heller ikke den høje andel af heste, der bevæger sig asymmetrisk", siger Marie Rhodin.

Ikke koblet til stærk eller svag side

Af de højtydende rideheste bevægede cirka 70 procent sig asymmetrisk, hvilket viser, at de kan præstere på et højt niveau i springning, dressur og military, selvom de har et uregelmæssigt bevægelsesmønster.

"Vi har ikke kunnet påvise, at det er sidigheden, dvs. en tydelig stærk eller svag side, hos heste, der forårsager de bevægelsesasymmetrier, der findes hos mange træningsheste, og som kan måles objektivt under en halthedsundersøgelse. Derfor er yderligere undersøgelser nødvendige for at forstå, hvornår en bevægelsesasymmetri skyldes smerte, så vi kan forhindre, at halte heste trænes. Det er også vigtigt, at der ved halthedsundersøgelser anvendes diagnostiske bedøvelser for at sikre, at en hest med bevægelsesasymmetrier har ondt", afslutter Marie Rhodin.

Links til publicered artikler:

Læs mere om vores forskningsfond